Bağırsak florasına zarar veren 3 alışkanlık

Sağlıklı bir yaşam tarzı bağırsak floramızı geliştirir ve sağlığımıza önemli ölçüde katkıda bulunur. Ancak farkında olmadan tipik davranışlar, bağırsak floramızı doğal dengesini bozarak ona zarar verebilir.

Abone Ol 

Bağırsak floramız iyiyse biz de sağlıklıyız demektir. Çünkü bağırsaklarımızda evimizde bulunan tüm mikroorganizmaların tamamı sağlığımıza katkıda bulunur. Binlerce farklı bakteri türü, sayısız vücut fonksiyonu için önemlidir.İrritabl bağırsak sendromu stres kaynaklı gelişebilir

Bağırsak floramız olarak da adlandırılan mikrobiyom, bağışıklık sistemimizi korur ve patojenik patojenlerin yayılmasını ve çoğalmasını engeller. Ayrıca sağlıklı bir bağırsak, sindirimin düzenli olmasını sağlar. Sağlıklı bir yaşam tarzı, sağlam bir bağırsak florasına katkıda bulunur. Ancak her zaman tüm tavsiyelere uymuyoruz ve bilinçsizce bağırsak floramızı etkileyen tipik günlük tuzaklara düşüyoruz.

Spor sonrası enerjinizi meyve suyuyla geri kazanın

1. Çok az su içmek

Sağlığımız için her gün yaklaşık 1,5 litre su veya şekersiz çay içmeliyiz. Bu miktar fiziksel çalışma, ısı ve spor ile 2-3 litre olabilir. Ancak günlük içme miktarımıza her zaman ulaşamıyoruz. Kural olarak, önce baş ağrısı ve konsantrasyon sorunları ile sıvı eksikliğini fark ederiz. Ancak sindirimimiz de zarar görür. Çok az su içersek vücut dışkıdan su kaybeder ve kabızlık oluşur.

İnsan acıkmadan neden yemek yer?

2. Çok az lif tüketmek

Diyet lifleri çok yönlüdür. Diğer şeylerin yanı sıra kan basıncımızı düzenleyerek kardiyovasküler sistemimizi korurlar. Bağırsaklarımızın ayrıca meyve ve sebzelerde, tahıllarda ve baklagillerde bulunabilen liflere ihtiyacı vardır. Bir yandan, kaba yem tokluk hissimizi arttırır, iyi bağırsak bakterileri için besin görevi görür ve sindirimi destekler. Kabaca ortalama bir hesaplamayla erkekler günde yaklaşık 25 gram ve kadınlar 23 gram lif tüketir diyebiliriz, ancak lif alımı için kılavuz değer 30 gramdır.

Bağırsak sağlığını güçlendiren 10 besin

3. Çok az çiğnemek

Çok aç hissedersek, hızla yemek yeriz ve çiğnemek için yeterli zaman ayırmayız. Her lokmayı iyice çiğneyerek parçalamalısınız. Bu, sindirim sisteminiz için sindirimi kolaylaştırır ve besinlerin emilimini destekler. Yemek için yeterli zaman ayırmanın bir başka artısı: Yaklaşık 15 dakika sonra kendinizi tok hissedersiniz. Yani daha yavaş yerseniz, daha çabuk doyduğunuzu hissedeceksiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu