Yediğiniz her şeyin tadı acı mı geliyor? İşte sebebi…

Abone Ol 

Acı tat nereden geliyor?

İyi hiçbir şeyi acı bir tatla ilişkilendirmeyiz. Zehirli, olgunlaşmamış veya yenmez yiyecekleri gösterdiği için evrimsel olarak acılık tükürmek üzere şekillendirildik.

Tadı acı olan her şey bizim ve sağlığımız için kötü değildir. Bitkilerdeki acı maddeler, bazı sağlık geliştirici özelliklere bile sahip olabilir.

Acı tatları dilin arka kısmında algılarız. Acı maddelere tepki veren tat alma tomurcuklarının çoğu dilin alt kısmında boğazın derinliklerinde bulunur. Bu tür tat tomurcukları, acı maddeleri algılamak için özel olarak eğitilmiş alıcılara sahip 150’ye kadar duyu hücresinden oluşur. Besinlerimizdeki acı maddeler, tat tomurcuklarındaki alıcılarla birleştiğinde, ağzımızda ve başımızda bulunan sinir ağı aracılığıyla beyne sinyaller iletilir.

Rezene, Brüksel lahanası veya enginar gibi özellikle çok miktarda acı madde içeren yiyecekler yersek, doğal olarak çok fazla acı tat alırız. Ama birdenbire sadece acı tat almamızın nedenleri neler olabilir?

Dilinizin acı tat almasının 3 nedeni:

Disguzi, doktorların tat alma bozukluklarının genel adıdır. Bunların çeşitli nedenleri olabilir. Burada, arızaların nerede tetiklenebileceğine ilişkin üç seçenek arasında genel bir ayrım yapılır. Tat alma duyusu doğrudan tat tomurcuklarında ortaya çıkabilir, sinir sistemi ile ilgili bir soruna işaret edebilir veya beyinde tetiklenebilir.

1)Soğuk algınlığı

Üst solunum yollarının viral hastalıklarında dildeki ve ağız boşluğunun mukoza zarlarındaki tat tomurcukları da etkilenebilir. Araştırmacılar, vücudumuzda bir iltihaba tepki oluştuğunda, bağışıklık sistemimizde bulunan belirli bir iltihabi belirtecin, dilimizdeki reseptörler üzerinde etkili olabileceğini keşfettiler. Bağışıklık sistemimiz, savunma reaksiyonları sırasında sinyal maddesini serbest bırakır. Dildeki alıcılara bağlandığında yanlışlıkla beyne acı sinyaller gönderilir.

SOĞUK ALGINLIĞI | Doğa Hospital

2) Yüzde oluşan ağrılar

Yüzümüzdeki sinirler sinyal iletiminden sorumludur. Özellikle orta yüz siniri burada önemli bir rol oynar. Yüzdeki zona yani ağrı durumunda, salgından sorumlu su çiçeği virüsü yüzdeki sinir yollarına zarar verebilir ve uyaranların iletimini bozabilir. Bu nedenle, yüzdeki zona hastalığının olası bir semptomu, etkilenenlerin sadece acı tat aldığı tat bozukluklarıdır.

Çene Eklemi ve Yüz Ağrı Tedavisi Fiyatları 2022 | Dentasya

3) Travmatik beyin hasarı

Şiddetli düşmeler veya kafaya alınan darbeler sonrasında geçici, bazen kalıcı tat alma bozuklukları meydana gelebilir. Dilden beyne gelen sinyallerin işlenip yorumlanması gerekir. Ancak o zaman dilimizin bize söylediklerini gerçekten tadarız. Bununla birlikte, kafa travması beynimizin tat algısından sorumlu bölgelerine zarar verebilir. Artık bir şeyin tadını alamıyorsanız veya bir kaza ya da düşme sonrasında değiştiyseniz, beyninizin ciddi bir hasar alıp almadığını netleştirmek için mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Baş ağrısı nasıl geçer? Bağ ağrısı neden olur?

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu