Mevsim geçişlerinde hasta olmayın

Abone Ol 

Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü ise, hasta olma riskiniz o kadar az olur. Yüksek miktarda antioksidan içeren C vitamini; soğuk algınlığının yanı sıra hücresel hasarları önler. C vitamini kırışıklıklar ve diğer cilt sorunları üzerinde de onarıcı etkiye sahiptir.

Mevsimin yaza dönmesiyle birlikte vücutta salgılanan serotonin hormonunda artış meydana gelir. Güneş vücudun E vitamini ihtiyacını karşılarken; serotonin hormonuyla birlikte stres, huzursuzluk, karamsarlık gibi hisler yerini mutluluğa bırakır.

Mevsim geçişlerinin sağlık üzerindeki tüm bu olumlu yönlerinin yanı sıra olumsuz etkileri de var. Vücudunuz özellikle mevsim geçişlerinde mikrop ve enfeksiyonlara karsı savunmasızdır. Bağışıklık sistemi, vücuda giren enfeksiyonlara, virüslere ve bakterilere karsı inanılmaz bir savunma ağıdır. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü ise, hasta olma şansınız o kadar az olur.

Hasta olmanız durumunda ise bağışıklık sisteminizin güçlülüğü sayesinde hastalığınızı rahatlıkla atlatırsınız. Bağışıklık artırıcı antioksidan ve vitamin içeren meyve ve sebzeler bakımından zengin beslenmek, sağlıklı bir bağışıklık sistemi elde etmenize yardımcı olur. Bu gıdaları mevsiminde tüketmeye özen gösterin.

İşte Doç. Dr. Halit Yerebakan, adım adım sizi mevsim geçişlerinde hasta olmaktan koruyan gıdaları anlattı…

Metabolizmayı hızlandırır

Limon

C vitamini deposu olan limonun faydaları saymakla bitmez. Limon suyu tüketimi sindirimi kolaylastırır, karaciger detoksuna yardım eder, yaslanmayı geciktirir, metabolizmayı hızlandırır, depresyon ve kaygıya karsı pozitif etkiler saglar, kanser hücrelerinin olusumunu engeller ve iltihaplanmaya karsı koruyucudur. Limonlarda, yüksek miktarda antioksidan bulunur. Bu antioksidanlar hücresel hasarları önleme ile yaslanma kırısıklıkları ve diger cilt sorunları üzerinde de onarıcı etkiye sahiptir.

Iyi bir limon için almadan önce limonun tazeligine bakmakta fayda var. C vitamini için içtiginiz bardak basına 1/2 çorba kasıgı limon suyu eklemek, günlük ihtiyacın yaklasık yüzde 20’sini saglar. Bu büyük antioksidan, kalp hastalıgına karsı savasırken aynı zamanda bagısıklıgı artırır, tendonları, kemikleri ve kan damarlarını iyilestirir. Günlük C vitamini kotanızı doldurmak için çayınızın ya da diger içeceklerin içerisine iki dilim limon ekleyebilirsiniz.

Sindirim sistemini düzene sokar

Elma

İçerdiği yogun lif sebebiyle, sindirim sistemine dost bir meyvedir. Ayrıca C vitamininden zengin olusu sebebiyle kıs aylarını hastalıklardan uzak geçirmenize de yardımcı olur. Her gün bir elma yemek, sindirim sistemini düzene sokacagından kilo vermenize de yardımcı olur. Elma ayrıca soğan, sarımsak, lahana, karpuz ve karnabaharda bulunan ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren kuersetin bakımından zengindir.

Enginar

Özellikle karaciger saglıgı için son derece önemli oldugunu hepiniz duymussunuzdur. Enginar, sindirim sisteminin en iyi dostu olan liften de zengindir. Ayrıca vücudu toksinlerden arındırır

Bol su içenler kansere karşı da dayanıklı

Mevsim geçişlerinde vücudu dirençli tutmanın bir başka yolu da bol su tüketiminden geçiyor. Dartmouth Tıp Fakültesi’nden araştırmacılara göre; düzenli su tüketen bireylerin bağışıklık sistemi daha güçlü. Özellikle iyi su tüketen bireyler, kansere karşı da daha dayanıklı oluyor.

Baharla birlikte gelen yeşil soğana öğünlerinizde yer vermeyi ihmal etmeyin. Bu mucize sebzenin özellikle gövdesinde yüksek miktarda C vitamini bulunur. Yeşil soğan ödem söktürür, şişkinlik sorunlarına iyi gelir, soğuk algınlığı, cilt hastalıkları ve yorgunluğa birebirdir.

Enfeksiyonlara karşı

Mantar

Kolay pişimi ve lezzetli k olmasıyla çok tercih edilen sebzelerin başında gelir. Mantarın düzenli tüketimi; vücudun A, B ve C vitamin eksikliğini giderir. İçerdiği kalsiyum ve proteinler ile kalp dostudur. Ayrıca mantarda bolca bulunan çinko ve demir, kansızlığa iyi gelir. Mantar, bağışıklık sistemini mikrop ve enfeksiyonlara

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu