Helikopter ebeveynlik nedir?

Helikopter ebeveynlik, çocuğun eksik ve muhtaç bir birey olmasına yol açabilecek kadar ciddi bir durumdur. Dozu kaçıran ebeveynler, çocuklarının geleceğini son derece tehlikeli bir biçimde etkiliyor olabilmektedir..

Abone Ol 

Günümüzde ebeveynlik tarzları çeşitlenirken, son yıllarda “helikopter ebeveynlik” kavramı sıkça gündeme gelmeye başladı. Helikopter ebeveynler, çocuklarının her adımda yanında olup, her durumda müdahale etmeye meyilli ebeveynler olarak tanımlanıyor.

Helikopter ebeveynlerin özellikleri

Helikopter ebeveynlik, genellikle az çocuklu (1 veya 2 çocuklu) ebeveynlerin benimsediği bir ebeveynlik tarzıdır. Bu ebeveynler, çocuklarının her daim yanında olmak isteyip, onların tüm işlerine müdahale etmeye çalışırlar.

Çocuklarının kişiliklerine ve hayatlarına sık sık karışırlar, hayatlarını planlar ve yönetirler. Çocuklarının katılacağı etkinliklere karar verir, sürekli kurallar koyarlar ve çocuklarının isteklerini önemsemezler.

Helikopter ebeveynler, çocuklarının hiçbir alanda başarısız olmasına izin vermezler, onların yapması gereken sorumlulukları üstlenirler ve öğrenim hayatlarını, sosyal hayatlarını yakından izleyerek sık sık müdahale ederler.

Aynı zamanda fazla korumacı davranırlar ve kullandıkları dil de farklıdır; “bizim karnımız acıktı”, “bizim ödevimiz var”, “biz bugün yorulduk” gibi “biz” dilini kullanırlar.

Her fırsatta çocuklarından bahsederler ve çok fazla kontrolcü, mükemmeliyetçi ve çocuğun her anına müdahale ederler. Bu ebeveynlik tarzı, çocukların özgüven gelişimini ve bağımsızlık duygusunu olumsuz etkileyebilir.

Uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarına rehberlik etmelerinin önemli olduğunu ancak aşırı müdahalenin uzun vadede çocukların özgüvenini ve bağımsızlık duygusunu olumsuz etkileyebileceğini vurguluyorlar. Ayrıca bu durumlar çocukların hatalarından ders almalarını da engellemektedir.

Helikopter ebeveynlik, dengeli bir şekilde yönetildiğinde olumlu sonuçlar doğurabilirken, aşırıya kaçılması çocukların kendi potansiyellerini keşfetmelerini engelleyebilir. Özellikle, çocukların yaşlarına uygun özgürlükler verilmesi ve kendi kararlarını almalarına izin verilmesi, sağlıklı bir ebeveynlik yaklaşımı olarak öne çıkıyor.

Başa dön tuşu