Doğal yağların vücudumuza sağladığı faydalar

Doğal yağlar bitkilerin mucizesi olarak insana sunulmuş bir armağandır. Doğru kullanıldığında bu yağların insan sağlığına katkılar saymakla bitmiyor. Doğal yağlar aslında iki gruba ayrılır. Birinci grup sıkılarak veya organik çözücülerle elde edilen sabit (taşıyıcı) yağlardır. Soğuk veya sıcak presleme yöntemi ile elde edilirler. Suda çözülmezler. Tıbbi tedavilerin desteklenmesinde ve yüksek nitelikte olarak kullanılanlar daha çok soğuk presleme yöntemiyle çıkarılan yağlardır. Bu yöntemde meyve ya da çekirdekteki mineral ve vitaminler kaybolmaz.

İkinci grupta ise uçucu yağlar vardır. Sıvı halindedir. Meyve kabukları, çiçek, yapraktan bazen de, bazı ağaç kabukları ve köklerinden elde edilirler. Harika kokuları ile elde edildikleri bitkilerin özünü insana şifa ile taşırlar. Kozmetik, gıda, kimya ve ilaç sektöründe çok kullanılırlar. Ciltte kolayca emildikleri için vücut sıkılaştırıcı yağlar olarak ta yaygın olarak kullanılır. Masaj yöntemi ile cilde uygulanırken hoş aromatik kokusu insanın rahatlamasına, kasların gevşemesine yardımcı olur. Doğal yağların iyileşmeye yenilenmeye, zihin zindeliğine sağladığı katkılar saymakla bitmez. İşte bunlardan bir bölümü de doğal aromaterapi yağlarıdır. 6000 yıllık bir geçmişi olan aromaterapi, aromatik bitkilerden elde edilen yağlarla bedenin ruhun ve zihnin bütünsel iyileşmesini destekleyen bir ritüeldir.

Doğal yağlar sadece tıbbi alanda değil kozmetik alanda da sıklıkla kullanılıyor. Çeşitli cilt problemlerinin ya da saç ile ilgili sorunların giderilmesine yönelik kozmetik ürünlerin büyük bölümünde bu yağlar da bulunuyor. Düzenli olarak kullanılması halinde de faydalarından çok daha üst noktada istifade etmek mümkün olabiliyor. Peki, kendimize en uygun doğal yağları nasıl seçeceğiz? Doğru tercihler yapabilmek için tabi ki içeriklerini ve faydalarını iyi araştırmak gerekiyor. Şimdi mucize doğal yağların ve faydaların bir kısmına göz atalım.

  • Lavanta Yağı

Lavantayı tanımayan, mor çiçekleri ve kokusunu sevmeyen var mıdır? Birçok bölgede geniş alanlara dikimi yapılan lavanta çiçeği parfüm çeşitlerinde de sık sık karşımıza çıkıyor. Kendine has koku ve rengiyle yağ çıkarmaya uygun bir çiçektir. Lavanta yağı, buhar ile damıtma yöntemi ile elde edilir. Kokusunu kaybetmez ve az miktarı geniş bir alana etki eder. Kullanım alanı çok geniştir. Parfümden kozmetiğe masajdan temizlik ürünlerine kadar kullanım alanı oldukça geniştir. Sağlık alanında da baş ağrısı, migren tedavisinde destekleyici olarak masaj yağı şeklinde kullanılır.

Solunum rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Şakaklara sürülerek kullanıldığında rahatlatarak uykuya geçişi kolaylaştırır. Masaj ile kullanıldığında stresi azaltıp rahatlatıcı bir etki verdiği için tansiyon hastalarının da sakinleşmek için kullandıkları bir yağdır. Aromatik kokusu da oldukça kalıcı ve rahatlatıcıdır. Saç dökülmelerinde ve cilt sorunlarında da faydalı bir destek verir. Ayrıca su ile kaynatılarak ortama buhar olarak salındığında gribal enfeksiyonları önleyici bir antiseptik özelliğe sahiptir.

  • Greyfurt Yağı

Greyfurt yağı, meyvenin kabuğundan elde edilen şifalı bir yağdır. Soğuk presleme yöntemi ile mineral ve vitamin kaybı yaşamadan elde edilir. C vitamini açısından çok zengin olan bu yağ aromatik etkisiyle de ferahlık ve tazelik hissi verir. Halsizlik ve yorgunluğu alır. Vücudun sıvı miktarını dengelemesine yardımcı olur. Pek çok vitamini barındırdığı için gribal enfeksiyonlarda, soğuk algınlıklarında vücuda destek verir. Sıkılaştırıcı özelliği vardır. Selülit tedavisinde oldukça etkilidir. Selülit oluşmadan cilde yedirilerek uygulandığında önleyici etkisi vardır.

Yağlı ve sivilceli ciltlere uygulandığında cildin yağ dengesini kazanmasında yardımcı olur. Leke giderici etkisi vardır. Masaj yağı olarak kullanıldığında gergin kasları rahatlatır. Cilt bakımında yaygın kullanılır. Sıkılaştırıcı etkisi sayesinde yüzdeki lifleri güçlendirerek sarkmaları toparlar. Yağ yakıcı özelliği sayesinde düzenli olarak masajla kullanıldığında incelmeyi ve sıkılaşmayı sağlar. Birkaç damla greyfurt yağını su ile günde 1 kereden fazla olmamak şartı ile kullandığınızda sindiriminizin rahatlamasına ve bağırsak sorunlarını çözmenize yardımcı olur. Bu çok etkili ve güçlü yağı düzenli kullandığında etkileri kalıcı olur.

  • Buğday Özü Yağı

Buğday çekirdeğinin tohumundan elde edilir. Çok zengin bir yağdır. Vitamin, mineral, Protein, omega 3, magnezyum, fosfolipitler, antioksidanlar içerir. Faydaları saymakla bitmez de diyebiliriz. Omega 3 içerdiği için kalbin korunmasını sağlar. E vitamini deposu olduğu için kanserden korunmaya yardımcı olur. Yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır. Kötü kolesterolü düşürmekte destek olur. Kan şekerini dengeler. Saç derisini besler. Yaralanmış dokunun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım eder. Cildi besler ve canlandırır.

  • Itır Yağı

Itır bitkisinden elde edilen hoş kokulu, uçucu bir yağdır. Cildi sıkılaştırıcı, toparlayıcı, gözenekleri azaltıcı etkisi vardır. Cilt bakımında cildin yenilenmesi, onarılması için kullanılmasının yanında stresin azalmasına, duyguları olumlamaya destek olur. Yaraların iyileşme hızının arttırır ve mantar çeşitlerinin tedavisinde yardımcı olur. Güçlü bir sıkılaştırıcı olduğu için diş etlerinde bakım ürünü olarak kullanılır. Kas üzerinde de aynı sıkılaştırıcı etkiyi yarattığı için karın kaslarını sıkılaştırmada ya da vücudun diğer bölümlerinde masaj yağı olarak kullanılır. Diğer yağlar gibi Itır yağının da antioksidan özelliği vardır.

Elbette doğal yağlar ve bu yağların faydaları sadece sıraladığımız unsurlardan ibaret değil. Eğer siz de hayatınızda doğal aromaterapi yağları çeşitlerine yer vermek isterseniz öncelikle Alfheimaromaterapi.com adresine uğrayın. % 100 doğal olan yağ çeşitlerine göz atarak denemek istedikleriniz için siparişinizi oluşturun.

 

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu