Bebeklerde konak neden olur?

Bebeklerde konak sorunu: belirtiler ve rahatlama yolları

Abone Ol 

Bebekler arasında sıkça görülen bir cilt sorunu olan konak, özellikle yeni doğan bebeklerde sık rastlanır. Konak sorununun belirtileri ve bebeği rahatlatmak için yapılabilecekler hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, aşağıdaki içeriği okuyabilirsiniz!

Seboreik dermatit, bebekler arasında sıkça görülen bir cilt sorunudur. Halk arasında konak, beşik kapağı veya kızak başlığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, bebekler için oldukça rahatsız edici bir durumdur.

Bebeklerin cildi daha hassas ve kuru olduğu için bu rahatsızlık ciddi bir durum değildir. Bebeklerin ince derileri nedeniyle cilt enfeksiyonlarına daha yatkın olmaktadırlar.

Konak hastalığı genellikle saçlı deride görülür. Yenidoğan bebeklerde doğumdan sonra saçlar dökülerek yeni saçlar çıkar. Bu saç değişimi sürecinde saç derisinde bazı cilt problemleri ortaya çıkabilir. Konak da bu cilt problemlerinden biridir. Bu durum bebeğe zarar vermez, ancak rahatsızlık verebilir.

Bebeklerde konak neden olur? Bebeklerde konak nasıl temizlenmeli? - Bebek Haberleri

Bebeklerde sık görülen konak cilt rahatsızlığının nedenleri şunlar olabilir:

  • Bebeklerin cildinin hassas olması
  • Annenin hamileyken beslenme düzeni
  • Deri altındaki yağ bezlerinin fazla çalışması
  • Genetik yatkınlık
  • Bebeklerin cildinin dış etkenlere karşı korunmasız olması
  • Vitamin eksikliği
  • Bebeklerin başının hava alamaması
  • Bebeklerin başının banyodan sonra nemli kalması

Konak sorunu genellikle baş bölgesinde görülse de bazı durumlarda vücuda yayılabilir. Konak sorunu olan bebeklerin kaş, koltuk altı veya bez bölgesinde döküntüler oluşabilir. En yaygın belirtileri bebeğin saç derisinde veya vücudunda kızarıklık ve pullanmadır.

Konak sorunu bebekten bebeğe farklılık gösterebilir, ancak çoğu bebekte yukarıdaki belirtiler görülür. Konak sorunu bebeklerde huzursuzluk da yaratabilir. Konak sorunu bebeğe acı vermez, ancak bebeği rahatsız edebilir. Bu dönemde bebekler genellikle huzursuz olabilirler.

Bebeklerde Konak Nedir? Neden Olur? - Kanz Bebek Bezi

Konak sorunu düzenli bakımla genellikle kısa sürede geçebilir. Ancak ebeveynler müdahale etmezse bu cilt sorunu devam edebilir. Konak sorunu olan bebekler için doktorlar düzenli aralıklarla cilt bakımı yapılmasını önermektedir. Bebeğin saç derisine yapacağınız düzenli bakımlar bebeğinizi rahatlatabilir.

Konak sorunu olan bebeklerde saç derisinde pullanma görülebilir. Bu pullanmanın nedeni bebeğin saç derisinin kuruluk durumudur. Doktorun önerisiyle bazı yağlar ve şampuanlar kullanarak bu kuruluğu giderebilirsiniz.

Konak rahatsızlığı genellikle geçicidir. Ebeveynler bu sorunu ciddiye alarak müdahale ettiğinde kolayca çözülebilir. Bebeğin kuru cildi nedeniyle oluşan bu rahatsızlık için doktorun önerdiği yağları kullanarak bebeğinizin saç derisine masaj yapabilirsiniz.

Bebeklerde Konak Hakkında Her Şey! - Bebek.com

 

Konak cilt rahatsızlığı genellikle bebekler 6 aylık olduktan sonra kendiliğinden kaybolur. Ancak bazı durumlarda 1 yaşına kadar sürebilir. Konak sorunu vücudun tamamına yayıldıysa daha uzun sürebilir, bu durumda mutlaka bir doktora danışılmalıdır.

Bebeklerde konak temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Düzenli yapılmadığında bu sorun tekrarlayabilir.

Konak sorunu yaşayan bebekleri rahatlatmak için ise şu önerilere dikkat edebilirsiniz:

  • Bebeği banyoda uzun süre tutmamaya özen gösterin, çünkü bebeklerin cildi hassas olduğundan suya uzun süre maruz kalmak cildi kurutabilir.
  • Bebeğinizin saç derisini yumuşatmak için bebek yağı kullanabilirsiniz.
  • Bu dönemde bebeğiniz için özel olarak üretilen nemlendiricileri kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizin saç derisine yumuşak bir fırça ile masaj yapabilirsiniz.

Başa dön tuşu