Yer elması nedir? Faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmelidir?

Yüksek miktarda magnezyum içeren yer elması vücut direnci için güçlü bir besin kaynağıdır. Hadi gelin bu zengin besin kaynağını detaylı inceleyelim..

Yer elması nedir?

 

Yer elması, toprak altında yetişen bir kış sebzesidir. Anavatanı Kuzey Amerika olmasına rağmen Avrupa ve Türkiye’de de bir sebze bitkisi olarak yetiştirilir. Tadı turp ve enginara benzer. Görüntüsü de önemli oranda patatese benzeyen bu sebze, pek çok farklı yerde kullanılır. Tarla kenarlarında, bahçelerde veya güneş alan her türlü toprakta yetişebilen yer elması, mart ayında ekilir. Bitki temmuz ve haziran aylarında çiçek açar. Yer elması çiçeği, bitkisinin güzel görünmesini sağlar. Çiçekleri büyüdükten sonra sonbahar başında hasat edilir. Yumruları çok küçük ise tekrar gömülüp ekim ayında toplanır.  Yer elması ekim ayından kasım ayının sonuna kadar manavlarda ve semt pazarlarında bulunabilir. Yer elması alırken özellikle açık renk olanlar tercih edilmelidir. Açık renk olanlar hem daha taze hem de daha tatlı olacaktır.

Faydaları nelerdir?

Nasıl tüketilmelidir?

Yer elmasının en yararlı tüketim biçimi, pişmemiş halde yenmesidir. Uzmanlar, yer elmasının pişmemiş olarak tüketilmesini tavsiye eder fakat yer elmasının pek çok kullanım alanı vardır. Kaynatılıp haşlanarak tüketilebildiği gibi çiğ halde de limon sıkılıp tuzlanıp yenilebilir. Genellikle yemeği yapılır.

Exit mobile version