Salgın döneminde göz migreni yaygınlaştı

Abone Ol 

Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen organlarımızın başında gözlerimiz geliyor. Uzayan ekrana bakma süreleri gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda göz şikayetlerini artırdı.

Halk arasında ‘göz migreni’ olarak tanımlanan; göz küresinde başlayan ve aynı taraf baş yarısına yayılan keskin ağrının giderek daha fazla kişide görüldüğünü belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, bazı kuralların ihmale gelmeyeceğini söyledi. Dr. Çolakoğlu, pandemide yaygınlaşan göz şikayetleri ve alınması gereken önlemleri anlataraj önemli uyarı ve önerilerde bulundu.

Salgın döneminde göz migreni yaygınlaştı #1

Göz sağlığı için kritik önem taşıyor

Şiddetli baş ağrısıyla yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren migren, artık gözlerde de önemli bir sorun haline geldi. Gerek yetişkinlerde gerekse çocuklarda bilgisayar başında geçen sürenin artmasına bağlı olarak göz kırpma sayısında azalma, uyku sürelerinde kısalma, ekrandan yansıyan mavi ışık yoğunluğu ve klima gibi nedenlerle göz kuruluğu, gözlerde yanma, batma, acıma ve sulanma şikayetleri son zamanlarda yoğunlaştı. Ayrıca uyku düzensizliği ve stres ile tetiklenen ve göz çevresinde başlayan ağrılar, başa da yayılıyor. Göz migreni olarak tanımlayabileceğimiz bu durum aynı zamanda gözde ışıklanma, ışıklar etrafında çizgilerle kendini gösteriyor ve başa da yayılan keskin ağrılar yaşam kalitesini düşürüyor, konsantrasyonu engelliyor.

Salgın süreinde evden çalışma, dijital toplantılar ve uzaktan eğitim esnasında göz sağlığı için gerekli kurallar ihmal edilebiliyor ve bu nedenle göz hastalıklarında artış görülüyor. Uzun süreli yakın odaklanma özellikle gelişim çağındaki çocuklarda uyum kuvvetini zorluyor ve miyopinin ilerlemesine yol açıyor. Gün içerisinde mutlaka gözlerin kapatılarak dinlendirilmesi, ekran başında göz kırpmanın unutulmaması, ekran aydınlatmasının ortamdan daha düşük seviyede tutulması, gözlerimizle ekran arasında mesafenin 50-55 cm olmasına özen gösterilmesi ve monitör üzerinden 20 dakikada bir 20 saniye süre ile 5-6 metre uzağa odaklanılması gerekiyor. Bu önlemler göz sağlığını korumak için kritik önem taşıyor. 

Salgın döneminde göz migreni yaygınlaştı #2

Sağlıklı beslenme ve kaliteli uyku şart

Göz sağlığını korumak için; çevresel önlemlerin yanı sıra sigarasız ortam, kaliteli ve yeterli uyku ile sağlıklı beslenme de olmazlar olmazlar arasında önde geliyor. İyi havalandırılmış ve ışıksız bir odada ortalama 7-8 saatlik uyku, tüm bedenimizi olduğu gibi gözlerimizi de dinlendirecektir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin de ihmal edilmemesi, özellikle de havuç, portakal, lahana, ıspanak gibi besinlerin sofralardan eksik edilmemesi gerekiyor.

Gözlerde en sık rastlanan şikayetler arasında yer alan; kızarıklık, çapaklanma, sulanma ve batmaya neden olan konjoktivit, koronavirüs hastalarının yüzde 1-3’ünde gelişebiliyor. Genellikle konjoktivit ile eş zamanlı ateş ve halsizlik ile çocuklarda ishal de görülebiliyor. Gözde benzer şikayetler oluştuğunda etken bakteriler, diğer virüsler ve alerji de olabileceğinden, bu nedenle hekim kontrolü çok önem taşımaktadır.

Koronavirüsün gözler yoluyla bulaşmaması için kontakt lens yerine gözlük kullanılması, gözlerin ovuşturulmaması, el hijyenine özen gösterilmesi ve kağıt havlu kullanılması oldukça büyük önem taşıyor. Bu virüsün gözümüze bulaşması iki yolla oluyor. Üstünde virüs bulunan bir eşyaya örneğin masaya ya da kapı koluna dokunulduktan sonra gözler ellendiğinde virüs bulaşıyor. Bazen de karşımızdaki kişinin öksürüğü, hapşırığı ya da yüksek sesle konuşması sırasında etrafa saçılan virüsler, gözümüze giriyor.

Salgın döneminde göz migreni yaygınlaştı #3

Gözlük camlarının buğulanmaması için yapılabilecekler

Maske takarken gözlük kullanmak kimi zaman rahatsız ediyor. Maskeden dolayı gözlük camlarının buğulanmaması için bu ipuçlarını deneyebilirsiniz:

– Maskenin telli kısmını üstte tutarak burnunuza göre sıkıştırabilir; çift taraflı bant ile yapıştırabilirsiniz.

– Optiklerden gözlük camının buğusunu önleyici sprey veya bez temin edebilirsiniz. Ancak camın yansıma önleyici özelliğinin bozulmaması için sık kullanmayın.   

– Gözlük camınıza buğu önleyici kaplama yaptırabilirsiniz.

– Gözlük camlarını günde iki kez sıvı sabun ile yıkayabilirsiniz. Yıkadıktan sonra kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır. Sabunlu su cam üzerinde ince bir film tabakası bırakacak ve yüzey gerilimini düşürerek su moleküllerinin buğu tabakası oluşturmasını engelleyecektir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu