Göğüs hastalıklarına dair her şey

Göğüs hastalıkları; Akciğerler, akciğer zarları, göğüs duvarı, nefes borusu, solunum sistemi ve diyafragmayı ilgilendiren hastalıklar ile ilgilenen anabilim dalıdır. İlgilenilen hasta grubunun çoğunluğunu akciğer hastalıkları oluşturur. Kişiyi günlük aktiviteleri yapmaktan alıkoyan, yaşam kalitesini bozan, rahatsızlık veren, solunum sisteminde ve akciğerde oluşan pek çok hastalık bulunur.

Öksürük, göğüs, sırt ve omuzda oluşan ağrılar, hırıltılı solunum, balgam, horlama, öksürük ile birlikte görülen kan, hâlsizlik, sadece geceleri görülen terlemeler, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi pek çok şikayete yol açan hastalıklar, göğüs hastalıkları bölümü tarafınca takip ve tedavi edilir.

Sık görülen göğüs hastalıkları ve tedavileri nelerdir?

En sık karşılaşılan göğüs hastalıkları şunlardır:

Her bir hastalığın kendisine özgü tanısal ve tedavisel yaklaşımları vardır. Göğüs Hastalıkları bölümünden 6 yıllık tıp fakültesi eğitimi üzerine 4 yıl uzmanlık eğitimi sonrası mezun olan Göğüs Hastalıkları uzmanları tarafından bu tetkik-tedavi basamakları yürütülür.

Göğüs hastalıkları hangi hastalıklara bakar?

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, solunuma ve akciğere bağlı olarak gelişen hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenir. Hastalar, bölümün uzman hekimleri tarafından gerektiğinde ayaktan takip ile ya da yatarak tedavi edilir.

Solunum fonksiyon testleri nelerdir?

Solunum ile ilgili yakınmaları olan hastalara öykü ve muayene sonrasında ilk olarak uygulanan solunum fonksiyon testleri (spirometri), fonksiyon bozukluklarını ve bu bozuklukların derecesini saptamada kullanılır. Pek çok farklı solunum fonksiyon testi yöntemi, ayırıcı tanı ve hastalığın seyrinin takibinde uygulanır. En sık kullanılan spirometrik yöntemler içinde zorlu vital kapasite ve difüzyon testi sayılabilir. Zorlu vital kapasite testi, derin bir nefes alma sonrası güçlü ve hızlı bir şekilde verilen nefes ile ölçülen bir hacimdir. Sağlıklı insanlarda akciğerde derin nefesle alınan havanın %80’inin 6 saniyede boşaltılması beklenir. Bazı hastalıklarda bu hacimde azalma veya nefes verme süresinde uzama saptanabilir. Testin yorumlamasını Göğüs Hastalıkları hekimleri yaparak hastalıklar hakkında çıkarımda bulunurlar.

Göğüs hastalıkların belirtileri nelerdir?

En sık karşılaşılan belirtiler;

Tanı yöntemleri nelerdir?

Uzm. Dr. Aysu Sinem Koç

Exit mobile version