Dişteki beyaz lekeler neyin nesi? Beyaz çürük nedir?

Özellikle ön dişlerde kendini gösteren beyaz çürüklerin ne olduğunu hiç merak ettiniz mi? Hadi gelin beyaz lekelerin neden oluştuğunu öğrenelim..

Dişte beyaz leke neden oluşur?

Dişte beyaz leke oluşumunun pek çok nedeni bulunmaktadır ama dişte beyaz leke oluşumun altında yatan iki temel neden vardır bunlar: Floroz ve Demineralizasyondur. Floroz, dişlerde fazla miktarda florürün bulunmasıdır. Demineralizasyon ise, dişteki koruyucu tabakaların aşınması ve mineral kaybıdır. Bu iki durumla beraber dişte beyaz lekelerin oluşmasında bazı faktörler daha var. Hadi gelin bunları yakından tanıyalım.

Dişte meydana gelen beyaz lekelerin sebepleri

1) Bedeninizde aşırı florür olması

Diş sağlığı adına florür önemli bir konudur çünkü florür özellikle diş macunlarında, ağız çalakalma sularında ve  çeşitli ağız bakım ürünlerinde bol miktarda florür bulunmaktadır. İnsan vücudunda aşırı fazla florür bulunmasından kaynaklı dişte beyaz leke oluşmaktadır. Özellikle 1 ve 7 yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülmektedir. Vücutta çok fazla florür bulunmasının bir belirtisi de dişte beyaz leke oluşmasıdır. Özellikle 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklarda daha sık ortaya çıkmaktadır.

2) Diş teli kullanmak

Sanıldığının aksine diş deli kullanmak sadece dişleri düzeltmemektedir, bunun yanında birçok zararlı durumları da beraberinde getirir. Diş teli kullanmak, ağız içerisinde yiyecek parçacıklarının, bakterilerin ve plakların birikmesine izin verir. Dişler arasında bol miktarda yarık sağladığından diş taşı birikimine yol açar. Meydana gelen bu değişiklikler dişe yüzeyinde çeşitli zararlara sebep olmaktadır. Bunun sonucunda da dişte beyaz lekeler meydana gelebilir.

3) Hipokalsifikasyon

Diş yüzeyindeki mineral kaybını tanımlamak için çeşitli terimler kullanılmaktadır, bunların arasında kullanılan terimlerden birkaçı; hipokalsifikasyon, hipomineralizasyon ve diş hipoplazisidir Bu gibi durumların her biri diş minesindeki mineral kaybını tanımlar. Dişteki mineral miktarının azalması ile dişte beyaz lekeler veya noktalar oluşabilir. Hipokalsifikasyon gibi durumlarda, diş üzerindeki doğal koruyucu tabaka normalden daha ince bir hale gelir. Diş üzerinde küçük çukurlar oluşur, dişte gözenekler meydana gelir. Bunun sonucunda ise diş yüzeyinde daha çukurlu gömülü girinti çıkıntılar ve gözenekler olur bu durumda, dişte renk değişimine ve diş çürümesine açık hale gelir.

 

Exit mobile version