Ani tepkileriniz varsa bu rahatsızlığa dikkat edin!

Aniden akla gelip gerçekleştirilen fikirler, tehlikeli bir boyuta ulaşabilir ve bir şeylere zarar verebileceği göz ardı edilebilir. Dürtü Kontrol Bozukluğu, durdurulamayan ani istekleri gerçekleştirmekle ilişkilidir. İşte detaylar...

Abone Ol 

Dürtü Kontrol Bozukluğu, kişinin dürtü kontrolünde zorlanması ve ani, düşünmeden yapılan eylemlerde aşırıya kaçması durumunu ifade eder. Bu bozukluk, bireyin duygusal ve sosyal yaşamını olumsuz etkileyebilir ve çeşitli sorunlara yol açabilir.

Bu bozukluğun en çok bilinin iki türü vardır: Kleptomani (çalma) ve piromani (kasıtlı yangın çıkarma). Ayrıca saç yolma isteği olan trikotilomani, karşıt olma/ karşı gelme gibi farklı türleri de vardır.

Dürtü Bozukluğunun sebepleri genellikle karmaşıktır ve birden fazla faktörün etkileşimi sonucu ortaya çıkabilir. Genetik yatkınlık, beyin kimyasındaki dengesizlikler, çocukluk dönemindeki travmalar, stresli yaşam olayları ve çevresel faktörler dürtü bozukluğuna katkıda bulunabilir.

Dürtü Bozuluğunun risk faktörleri:

  • Genetik eğilim
  • Kronik uyuşturucu veya alkol kullanmak
  • Travma, istismar veya ihmale maruz kalmak
  • Şiddete veya saldırganlığa maruz kalmak
  • Parkinson hastalığı için reçete edilenler gibi bir dopamin agonisti ilacı almak

Dürtü Bozukluğu çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Örneğin, patolojik kumar oynama, aşırı alışveriş yapma, yeme bozukluklarına eğilim, madde bağımlılığı, agresif davranışlar, dürtüsel öfke kontrolü problemleri gibi durumlar dürtü bozukluğunun örnekleridir.

Dürtü Kontrol Bozukluğu bozukluğu kendi başına ortadan kalmaz; yani sosyal beceri eğitimi, bilişsel davranışsal terapi gibi tedaviler gerekir.

Başa dön tuşu