Süper Anne Sendromu: Mükemmeliyetçilik

Toplumsal beklentiler, hanesel beklentiler ve annelik sorumlulukları arasında sıkışan kadınlar, Süper Anne Sendromu'na yakalanabilir. Bu sendromun belirtilerini ve etkilerini öğrenmek için detaylar aşağıda...

Abone Ol 

‘Süper anne’ ya da ‘zorlanmış anne sendromu’ şeklinde isimlendirilmiş bu sendrom, birçok annenin mükemmelliyetçi beklentiler ve toplumsal baskı altında kalmasıyla oluşur.

Sendromda, annelerin kendi ihtiyaçlarını ihmal etmeleri, yüksek standartlara uymaya çalışmaları ve bu süreçte yaşadıkları duygusal zorlukları göz ardı etmeleri durumu mevcuttur.

Annelerin üzerlerinde hissettikleri mükemmelliyetçilik baskısıyla şekillenen bu psikolojik durum, anne olmanın getirdiği sorumluluklar-toplumsal beklentiler-içsel beklentiler arasında annenin zihinsel dengesini bozar.

Bu sendrom, annelerin çocukları için en iyisi olma arzusuyla başlar. Ancak bu, kadının zamanla kendinden uzaklaşmasına ve kişisel ihtiyaçlarını göz ardı etmesine sebep olabilir. Bu da birçok psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklara yol açabilir.

Süper anne sendromu belirtileri:

  • Halsizlik, eyleme geçmekte zorlanma
  • Günlük rutini aksatan bıkkınlık/tükenmişlik
  • Baş ağrısı, unutkanlık, düşünce karmaşası
  • Uykusuzluk
  • Panik atak, depresyon, cinsel isteksizlik
  • Eklem ağrıları, kas ağrıları, kas sertleşmeleri
  • Grip benzeri rahatsızlıklar

Kadınların iş hayatındaki atılımları ve kabulleri artmıştır. Bu, birçok açıdan iyi bir durumdur.

İş hayatında kadınların değişen konumu yüzümüzü güldürse de, ne yazık ki, hanede beklenti değişikliği olmamıştır. Evi çekip çevirmek görevleri olarak görülen kadınlar, bunun yanında, iş hayatına da atıldıklarında Süper Anne Sendromu’ndan muzdarip olabilirler.

Kendinizde Süper Anne Sendromu’ndan şüpheleniyorsanız her şeyden önce uzman görüşleri almanızı tavsiye ederiz. Görev edindiğiniz sorumluluklarınızı paylaşmanız, temponuzu yavaşlatmanız gerekmektedir. Çünkü sizin hızlı yaşamınız ve her şeye yetişme çabanız sadece sizi değil, çocuğunuzu da kötü etkileyecektir.

Çocuklarınız için en iyisini yapmayı, onları hiçbir şeyden eksik bırakmamayı kendinize görev edinmiş olabilirsiniz fakat böyle davranarak çocuğunuzun ileride doyumsuz, sorumluluk almayı bilmeyen ve sürekli başkasına ihtiyaç duran bireylere dönüşebileceğini unutmayınız. Ayrıca bu durum, yaşınız ilerledikçe çok fazla keşkeye sebep olmanıza yok açabilir.

Mükemmellik hiçbir insanın ulaşamayacağı bir konumdur, bu sebeple de mükemmel olmaya değil, huzurlu ve mutlu olmaya çalışmanız gerekmektedir.

Başa dön tuşu