Sosyal medyanın tetiklediği güzellik takıntısı

Güzellik takıntısı sürekli varolan bir şeydi fakat sosyal medyayla, sahte bir güzellik algısı oluşturulmuş ve insanlar imkansıza çabalar hale gelmiştir.

Abone Ol 

Kişinin görünüşüyle aşırı meşgul olması ve mükemmel bir görünüm arayışı güzellik takıntısının belirtilerindendir. Bu takıntı, belirli bir güzellik standardına uyum sağlama ve bunu elde etme çabasıyla karakterizedir.

Kişi, sürekli eleştiriye maruz kalabilir, aynalara sık sık bakabilir, cilt bakım ürünleri ve estetik operasyonlara aşırı ilgi gösterebilir.

Güzellik takıntısı, psikolojik sağlığı olumsuz etkileyebilir ve düşük özsaygı, anksiyete, depresyon ve kendine güvensizlik gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Güzellik takıntısının, günümüzde özellikle sosyal medyanın etkisiyle belirgin hale gelmektedir. Sosyal ve kültürel baskılar, kişisel deneyimler ve genetik faktörler de bu takıntının oluşumunda rol oynar.

Sosyal medya, sıkça kusursuz ve gerçek dışı güzellik standartları sunar, bu da insanların kendi görünüşleri hakkında olumsuz hissetmelerine yol açabilir ve sürekli başkalarıyla karşılaştırmalarına sebep olabilir. Bu da kişinin yetersizlik ve düşük benlik saygısı duygularını artırabilir.

Güzellik takıntısından kurtulmak için Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız “Güzellik takıntısı, bireyin kendisini sürekli olarak kusursuzlaştırma ve mükemmelleştirme çabasıyla stres ve kaygı düzeyinin yükselmesine sebep olabilir. Dolayısıyla sosyal medya kullanımı güzellik takıntısı ve beden memnuniyetsizliği gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, sosyal medyayı bilinçli bir şekilde kullanmak ve gerçekçi olmayan güzellik standartlarına karşı eleştirel bir bakış açısına sahip olmak önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Başa dön tuşu