Sınav stresiyle nasıl başa çıkılır? İşte otokontrol yöntemleri..

Akademik hayatınızda yaşadığınız yoğun stresler sizi başarısızlığa mı itiyor? Hadi gelin sınav stresinden kurtulmanın yollarını öğrenelim...

Sınav stresi neden olur?

Hemen hemen herkesin başına gelen zor ve yoğun geçen sınav haftalarında ekstre stresli olma durumu vardır.  Öğreniciler sınav sonucunda olumsuz bir akademik başarısızlıkla karşılaşma durumunda diğer sınavlarında da aynı durumun olacağının genellemesini yapmaktadır. Stres öğrenilen bilginin sınav esnasında etkin bir şekilde kullanılmasına engel olmaktadır. Yaşanan bu kaygı durumu kişide pek çok olumsuzluklara neden olmaktadır. Sınav stresinin oluşumunda başlıca nedenler şu şekildedir;

1) Çevrenizin sizden beklentisi ve aile baskısı

Ebeveynlerin çocuktan çok fazla beklentisinin olması durumunda çocuk bu başarıyı elde edemeyeceğini düşünmesinden dolayı kaygılar yaşamaktadır. Çevresinden gelen yoğun beklentiler kişi de ”ya beklentileri karşılayamazsam?” gibi endişelere neden olmaktadır.

2) Sınava gereğinden fazla anlam yükleme

Sınavın sadece gelip geçici bir şey olduğunu fark edememek, ve sınavın hayatınızın odak noktası haline getirmek kişi de olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Potansiyelinizden fazla başarı beklemek ve bunu merkez noktanız haline getirmek sizde kaygı bozukluğuna neden olabilir.

3) Doğru olmayan ders çalışma stilleri

Plansız ve programsız ders çalışmak başarısızlığın en önemli kaynağıdır. Sınava bir gün kala bütün konulara aynı gün içerisinde çalışmak verimli olmayacaktır ve motivasyonunuz düşecektir. Günlere ve zamana bölünmüş bir ders çalışma programı sizi stresten uzaklaştırıp daha rahat çalışmanızı sağlar.

Sınav stresiyle başa çıkmanın yolları :

Exit mobile version