Saç bakım rutininde neler olmalı

Harika görünen saçlar, kişiselleştirilmiş saç bakım rutini oluşturmakla başlar. Bunu, saç tipinize ve istediğiniz şeye göre belirlemelisiniz. Her gün veya her gece saçınıza bakmak için temel ürünler belirleyin. Çoğu insan için en iyi saç bakım rutinini bulmak biraz deneme yanılma gerektirir çünkü her saç tipi, dokusu, uzunluğu veya stili için geçerli bir bakım yoktur.  Ama gerçekten sağlıklı saçlara nasıl sahip olacağınızı bilmek istiyorsanız, profesyonellere sorun. 

Saç bakım rutininde neler olmalı

Ünlü stilist Mia Santiago'ya göre çoğu insanın saç bakım rutinlerinde dört ana unsur vardır: temizleme, bakım, ısıyla şekillendirme ve kurutma. Bunlar saç bakım rutininizin tüm bu bileşenlere sahip olması gerektiği anlamına gelmez. Santiago'ya göre, bu bileşenlerin her birinde izlemeniz gerekebilecek adımların ve tekniklerin sayısı saç tipine bağlıdır. 

Temizleme

Tüm saç tipleri için temizliğin amacı saç derisi merkezli olmalıdır. Santiago, “Saç sağlığı kafa derisinde başlar” diye açıklıyor. “Bu nedenle, onu tamamen temizlemek ve kirlerden arındırmak önemlidir.” İnce saçlı insanlar için, bu genellikle çok zor değildir. Enseden uçlara doğru köpük yapın. Daha kalın saçlı olanlar için, ıslatın, ardından tarayın ve bölümlere ayırın, böylece şampuanınızı uyguladığınızda saç deisine daha iyi nüfuz eder.  Saçınızın yapısına bağlı yıkama sıklığınız olmalı. Duckie Thot ve Megan Thee Stallion ile çalışmış ünlü bir stilist olan King Carter , daha kalın saçlı insanlar “nemlendirici ürünler kullanmalı ve  saç yağını devamlı kullanmalı” diyor. Daha ince saçlara sahip olanlar, yağlardan kaçınmalı ve hacim kazandıran bir şampuan kullanmalısınız. 

Bakım 

Şampuanın uzaklaştırdığı nemi geri kazandırmak için saçınızı her zaman saç kremi ile temizlemeye devam edin. Daha ince saçlı insanlar için, Santiago saçınızın uçlarından yukarıya kadar saç kremi uygulamanız ve saç köklerine asla sürmemelisiniz. Kalın telli saçlar için iyi bir nemlendirici şarttır. Bu, saçınızın ne kadar susuz kaldığına bağlı olarak saç kremini çoğaltın veya azaltın. 

Isı ve şekillendirme

Ne tür saça sahip olursanız olun, sıcak şekillendirme aletleri (düzleştiriciler, difüzörler veya maşalar gibi) kullanıyorsanız, bir tür termal koruma kullanmanız gerekir. Ve saçınızı korumaya yardımcı olacak diğer ısıyla şekillendirme kurallarına uyduğunuzdan emin olun. Örneğin, istediğiniz sonuçları elde etmek için mümkün olan en düşük ısıyı kullanmak gibi. 

Isı olmadan kurutma

Saçınızı sıcaktan uzak tutmak da iyidir. Ancak saçınızı havayla kurutursanız, bu “kendi haline bırakın” anlamına gelmez. Saçınız daha kalınsa, nemi hapsetmek ve istediğiniz şekli elde etmek için daha ağır bir ürün kullanmak isteyeceksiniz. Daha ağır kremler, yağlar kullanabilirsiniz. Daha ince şaçları sağlıklı ve kabarık göstermek için köpük kullanabilirsiniz. 

Saçınıza yapmamanız gereken şeyler

Saçınızın dokusu, saç rutininizi her şeyden çok belirlemelidir. Ama yine de saç tipi ne olursa olsun herkesin uzak durması gereken bazı alışkanlıklar var. Bu alışkanlıklar kendi saç bakım rutininizde oldukça sık yer alıyorsa bir an önce bırakmalısınız. Bunlar, sağlıklı saçlar için sadece bazı genel kurallar ve ipuçlarıdır.

– Saçınıza gerçekten bakmaya başlamak için “yanlış” bir şey görene kadar beklemeyin. Saç bakımını saçlarınız yıprandığında başlamayın. Her zaman bir bakım rutininiz olmalı. 

– Saçlarınızı düzenli kestirin. Saçınızı uzatmaya çalışıyor olsanız bile, düzenli kısaltmalar saçınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Carter, “Düzenli bakım ve profesyonel saç kesimleri aslında saç uzamasına neden oluyor” diyor.

– Yağlanmış saçlara fazla şampuan kullanmak saçınızı yıpratmaya sebep olur. Kim Kardashian ve Kendall Jenner ile çalışmış olan L'Oréal Paris Style & Color'ın yaratıcı direktörü Jonathan – Colombini'ye göre, her gün çok fazla yağ üreten bir saç derisini yıkamak cazip gelse de, bu doğru değil. “Hızlı yağlanmaya meyilliyse saçınızı her gün yıkamayın” diyor. “Bu, fazla yağ üretimine yol açarak saçı daha yağlı hale getiriyor ve ağırlığını azaltıyor. Yıkama olmayan günlerde kuru şampuanı tavsiye ederim.” 

– Şekillendirme yaparken saşınız mutlaka kuru olmalıdır. Hailee Steinfeld ve Jena Malone ile çalışmış olan Bobby Eliot, “Isının zarar vermemesi için saçın tamamen kuru olması gerekir” diye açıklıyor. Saçı sürekli ısıyla şekillendirmek saçın kurumasına, kırılgan, hasarlı ve kırık saçlara neden olur. 

– Saçı yanlış taramak. İster inanın ister inanmayın, saçınızı taramanın doğru bir yolu var: Saçınızın dokusu ne olursa olsun, aşağıdan yukarıya doğru taramalısınız. Lizzy Caplan ve Alexandra Daddario ile çalışmış olan Michael Long, ” Bunun yerine, uçlardan başlayın ve önce oradaki karışıklıkları giderin. Ardından köke doğru ilerleyin. Bu şekilde, bölünmüş uçları ve kıvırcık kırık uçları azaltmış olursunuz.” diyor.

– Çok fazla ürün kullanmak saşın uzamasını yavaşlatır. Santiago, “Saçınızı yıkamanın tüm amacı, kirleri temizlemektir” diye açıklıyor. Bu nedenle günlük ne kadar ürün uyguladığınıza dikkat etmek önemlidir. Birçok insanın aşırı uyguladığı bir ürün kuru şampuandır. Katie Lowes ve Anna Faris ile çalışmış olan Sunnie Brook , “Haftada ikiden fazla kuru şampuan veya doku spreyi kullanıyorsanız, muhtemelen saç derinizi kurutursunuz, bu da saçı daha zayıf ve kırılmaya daha yatkın hale getirebilir” diye açıklıyor. 

Exit mobile version