Muz neden çok hızlı kararır?

Meyve sebze reyonundan tazecik meyveler aldığınızı ve iki gün sonra yemek istediğinizi farz edelim. Ama durun bir dakika! Bir tuhaflık var. Aldığınız meyveler ilk gün ki gibi taze gözükmüyor. Üstelik kararmış! Nasıl olur da bu kadar kısa süre içerisinde o taze meyveler böyle kararır? Üstelik bize ulaşana kadar tazeliğini korumuşken evimize girdikten sonra bir anda kararmasının sebebi ne?

En hızlı kararan meyvelerden biri olan muz neden kararır?

Birçok meyve sebze ne yazık ki raflarda durduğu gibi durmuyor aldıktan iki gün sonra hemen kararıveriyor. Özellikle muz, en hızlı kararan meyvelerden biri. Pek çok meyvenin koyulaşmasının sebebi içerdikleri fenol adı verilen bileşiklerin enzimlerinde yaşanan değişimdir. Ancak tek sebebi bu değil. Muz uzak ülkelerden ülkemize gelirken de bu enzimlerde değişim yaşanabilir ancak yaşanmıyor çünkü muzun yolculuk süreci düşündüğümüz gibi değil.

Muzun yolculuğu

Ekvador’dan ülkemize gelen muz, bilinenin aksine 1 hafta gibi kısa bir sürede değil en az 20-25 gün gibi uzun bir sürenin ardından ülkemize ulaşır. Bu süreçte kararmamasının sebebi olgunlaştıktan sonra değil daha yemyeşilken dalından koparılmış olmasıdır. Bu yöntem genel olarak uzak yerlere nakledilecek meyveler için uygulanmaktadır. Bir diğer etken ise muzun gemi içerisindeki yolculukta güneş ışığı almamasıdır. Ülkemize girdikten sonra gönderildiği market ve manavlarda güneş ışığına maruz kalan muz, burada bekleme süresine göre kararma miktarında değişiklik göstermektedir.

Peki muzun kararmasını nasıl engelleriz?

Exit mobile version