Kontakt lensler nasıl temizlenir?

Hijyen isteyen kontakt lenslerin temizliği özenle yapılmalı. Zira lenslerin üzerinde oluşan bakteriler göz enfeksiyonlarına neden olabilir.

Lens suyunu da doğru kullanmak gerekir

Kontakt lenslerin temizliği bakterilerin oluşup göz enfeksiyonuna neden olması nedeniyle çok önemlidir. Kontakt lenslerin uygun şekilde temizlenmesi ve durulanması halinde, üzerinde bulunan bakterilerin yüzde 90’ı yok olur. Tekrar kullanılacak olan yumuşak kontakt lensleri temizlemek için en iyi zaman, gözden çıkardıktan hemen sonrasıdır.

Adım adım lens temizliği

Kontakt lensler temiz ve kuru avuca yerleştirilir, üzerine birkaç damla günlük temizleme solüsyonu damlatılır. Her birinin ön ve arka yüzeyi serçe parmağıyla nazikçe ovuşturulur. Solüsyon ile iyice durulandıktan sonra kutusuna yerleştirilir. Kutunun bölmeleri solüsyon ile doldurulup kapağı kapatılır ve lensler tekrar kullanılana kadar bu solüsyonda bekletilir. Her gün kullanılmıyorsa, etiketinin üzerinde yazan açıklamalara göre lensin içinde bekletildiği solüsyon değiştirilmelidir. Kesinlikle temizleme solüsyonu tekrar kullanılmamalı. Lens temizliğinde şu kurallara dikkat edin:

Kontakt lensler oksijeni geçirir mi?

Lenslerin yapıldığı materyaller biyolojik olarak göze uyumludur. Tıp ve ilaç sektöründe benzerleri kullanılan bu materyaller, lensten yeterli miktarda oksijen geçmesini sağlar. Modern silikon hidrojel kontakt lenslerle, gözün oksijensiz kalması gibi bir sorun yaşanmaz. Sağlıklı gözler için belli miktarda oksijenin gözün ön penceresi konumundaki korneaya ulaşması gerekir. Dolayısıyla havadaki oksijenin kontakt lenslerden geçmesi şart.

Exit mobile version