Her insan haftada ortalama bir kredi kartı gramında mikroplastik yiyor!

Bu küçük plastik parçalarının çevreye yayılması ve biyolojik sistemlere girmesi, çevre ve insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturur. Peki mikroplastik nelerde bulunur? Detaylar aşağıda...

Abone Ol 

Mikroplastikler, plastik malzemelerin çeşitli faktörlerin etkisiyle parçalanarak çok küçük parçalara ayrıldığı ve çevreye yayıldığı mikroskobik boyuttaki plastik parçalardır. Bu parçalar, genellikle deniz ve okyanuslarda, su kaynaklarında, toprakta, hava ve gıdalarda bulunurlar.

Araştırmacılar, bir bireyin 7 günde 5 gram plastik yediğini buldu. Soluduğumuz havadan tutalım, kullandığımız eşyalara kadar gözümüzle göremeyeceğimiz mikroplastikler etrafa bulunuyor. Bazen de bunları hem soluyor, hem de yiyoruz.

Bu plastiklerin uzun vadedeki etkisi henüz bulunamadı ama mikroplastikleri nereden vücudumuza aldığımız biliniyor.

İşte bazı örnekler…

  1. Evlerdeki tozlu alanlarda mikroplastikler bulunabilmektedir. Bunları solumaya maruz kalmamak için düzenli temizlemek gerekmektedir. Ancak temizlerken bile durumu daha kötüye yaklaştırma ihtimalimiz var. Kullanılan malzemeler süngerler, mikrofiber bezler ve suni liflerden yapılmış mutfak fırçalarını içeriyorsa onların da mikroplastik saçtığını bilmelisiniz. Temizlikte pamuk ve ketenden malzemeler tercih etmelisiniz.
  2. Plastik doğrama tahtaları  hasar aldıkça, çizikler ve göçükler oluştukça doğradığınız malzemelerle birlikte mikroplastiği de tüketiyor olabilirsiniz.
  3. Yapışmaz tavalardaki çiziklerin mikroplastik saçabilme ihtimali olduğunu yapılan araştırmalar göstermiştir. Bunu önlemenin yolu ise paslanmaz çelik, dökme demir veya seramik tencere ve tavalar kullanmaktan geçmektedir.
  4. Tahmin edileceği üzere, evdeki oyuncak/halı/minder/perdenin çoğu da plastikle kaplanıyor.

Maalesef ki mikroplastik istesek de istemesek de etrafımızda. Fakat uzun vakit geçirdiğimiz alanlara ve eşyalara dikkat ederek olabildiğince az solumayı ya da yemeyi sağlayabiliriz.

Başa dön tuşu