Emzirme döneminde bağışıklığın önemi

Besleyici yiyecekler yiyerek bağışıklığı güçlendirmek mümkündür. Ama bazen, hayat telaşlı olur, yemek yemek, emzirmek, çalışmak ve diğer çocuklara bakmak zor olabiliyor. 

Emzirirken ihtiyacınız olan vitaminler

Birçok insan doğum öncesi vitaminlerini emzirme döneminde almaya devam ettiğinden, doğum sonrası döneminde ihtiyaç duyulan temel besinlerin çoğunu almış bulunuyor. Bununla birlikte, emziren annelerin günlük olarak aldıklarından emin olması gereken bazı temel besinler vardır. Emziriyorsanız bu besinlere odaklanmalısınız:

– Kalsiyum

– Folik asit

– İyot

– A vitamini

– B12 vitamini

– C vitamini

– D vitamini

– Omega 3 yağı

Bir multivitamin veya ek takviyelere ek olarak, sağlıklı gıda seçimleri yapmak da besin alımınızı artırabilir. Emziren anneler için bu kurallara uymak önemlidir. 

– ½ tabak meyve ve sebzeler

– ½ su bardağı tam tahıllar

– Yağsız protein

– Her öğünde süt  

Enerji ve sütünüzün artması için emziren annelerin günde yaklaşık 450 ile 500 fazladan kalori almaları gerekir. Genel olarak çoğu kadın günde yaklaşık 2500 kalori alması gerekir. 

Multivitamin almak güvenli mi

Takviye vitaminler almanızın gerekli olup olmadığını doktorunuz veya diyetisyene danışmanız gerekir. Günlük miktarı aşmamak ve yalnızca emzirme döneminde tüketilmesi gereken takviyeleri almak önemlidir. Ayrıca, her reçetesiz takviyenin tüketilmesi güvenli değildir.

C vitamini

Emzirme döneminde alınabilir. C vitamini soğuk algınlığı semptomları azaltır. Çoğu C vitamini takviyesi, emziren kişiler için önerilen miktardan fazlasını içerir. C vitamini takviyesi almadan önce daima doktorunuza danışın.

D vitamini

Emzirme döneminde alınabilir. Doktorunuz, kan testi sonuçlarınıza göre günlük olarak farklı miktarda takviye önerebilir. D vitamini, bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Özellikle akut solunum yolu enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur. 

B vitamini

Emzirme döneminde alınabilir. B vitaminleri sağlıklı bir vücudun yapı taşlarıdır, bu nedenle genel olarak sağlığınızı korumanıza yardımcı olurlar. Enerji seviyelerini yüksek tutmaya ve vücudun mikroplara karşı savunma sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. B vitamini takviyesi almadan önce daima doktorunuza danışın.

Probiyotikler

Emzirme döneminde alınabilir. Probiyotik takviyeleri çok çeşitli mikroorganizmalar içerir. Emzirirken almanız gereken miktar için doktorunuza veya diyetisyeninize danışın. Probiyotikler, emzirme döneminde anne sütünün bebeğe geçen, enfeksiyonlara karşı koruma sağlayabilen ve bağışıklık tepkilerinin gelişmesine yardımcı olan bağırsak florasını güçlendirmeye yardımcı olur.

Not: Emzirirken bağışıklık güçlendirici takviyeler almak hem anneye hem de bebeğe sağlık yararları sağlayabilir. Ek takviyeler almak istiyorsanız, güvenli olduğunu kontrol edin ve önerilen günlük dozu aşmadığınızdan emin olun. Emzirirken herhangi bir takviye almadan önce doktorunuza danışın.

Exit mobile version