Çocuklarda 2 yaş sendromuna dikkat!

Gelişim evrelerinden biri olan 2 yaş sendromu, çocukların bebeklik döneminden çıkıp kendilerini birey olarak kabul ettirmeye çalıştıkları dönemdir.

Bu evre 18. ile 36. aylar arasında görülen bir sendromdur. Henüz dil gelişimi ve iletişim becerileri gelişmemiş olan çocukların, ergenlikten önceki ilk bireyselleşme sürecinde, inat, öfke nöbetleri, agresif tavır, her şeye hayır deme, bağırma ve istediğini elde edene kadar huzursuz davranma gibi davranışlar ön plana çıkar.

Bu aşamalarda anne baba ya da çocukla ilgilenen kişinin tutumu çocuğun kişiliğini etkileyebilmektedir. Eğer katı, sabırsız, ve öfkeli bir tutum sergilenirse çocukta başaramama ve becerilerinden şüphe duyma duygusu gelişebilir.

Bu dönemin belirtileri nelerdir?

2 yaş sendromu ne kadar sürer?

2 yaş sendromu, çocuk 2 yaşına girdiğinde başlayan ve 3 yaşına kadar sürebilen bir durumdur. Çocuk 4 yaşına geldiğinde, kendisini ifade etmek, ebeveynlerinin ya da çevresindekilerin söylediklerini algılamak ve onun için belirlenmiş kuralları takip etmek ve bu kurallara uymak için yeterli dil ve motor becerilerine sahip olur.

2 yaş sendromu yaşayan çocuğa nasıl davranılmalı?

Her ebeveyn bu durumun farkına varmalı ve bilinçlenmelidir. Anne babaların bu dönemde tutarlı olması ve bu dönemin geçici olduğunu asla unutmamaları gerekmektedir.

Anne baba arasındaki fikir birliği ve konulan kurallarla alakalı her zaman aynı tutumu sergilemeleri çocuğun sendromunun iderilmesinde olumlu etkiler yaratacaktır.

Exit mobile version