Yeni telefon alacaklar aman dikkat! SAR değerine bakmadan sakın almayın!

SAR değeri nedir ve zararları nelerdir?

Yeni telefon alacaklar, telefonunu yenilemek isteyenler aman dikkat! Kamerasına, güzelliğine, popülerliğine kanıp almayın önce SAR değerine bakın. SAR Özgül Soğurma Oranı anlamına gelir ve  telefonların yaydığı radyasyon miktarı olarak tanımlanır. 

SAR Değeri En Fazla Kaç Olmalı?

Her hükümetin farklı bir SAR değeri olmasının yanı sıra her telefonunda farklı bir SAR değeri vardır. Amerika Birleşik Devletleri’nde telefonlar, 1.6 W/Kg değerinde bir SAR değerine sahip olmalıdır. Avrupa’da ise maksimum SAR sınırı 2 W/kg’dır. 2 W/kg SAR değerinden daha yüksek ise insan sağlığını tehlikeye atar. 

Yüksek SAR Değerinin Zararları Nelerdir?

Görünüşüne veya kamerasına aldanıp aldığımız telefonlar yüksek oranda radyasyon saçıyor olabilir. Telefon alırken ilk bakacağımız özelliklerinden biriside tabii ki SAR değeri olmalıdır. 2 W/kg SAR değerinden yüksek olan telefonlar insan sağlığı için oldukça tehlikelidir. Bu telefonları kullanan insanlarda ilerleyen dönemlerde, yüksek tansiyon, genetik yapının bozulması, lenfoma kanseri, cilt kanseri gibi rahatsızlıklara rastlanılır. 

Peki iPhone’larda SAR değerini nasıl öğrenebiliriz? 

  1. iPhone SAR değerinizi kontrol etmek için resmi bir web sitesi bulunuyor. Sayfaya girin, iPhone menüsüne tıklayın ve açılan listeden kullandığınız iPhone modelini seçin. Çıkan sayfada telefonunuzun SAR değeriyle ilgili tüm bilgileri görebilirsiniz. 
  2. iPhone kutunuzun arkasında ya da içinde ki kullanım kılavuzunda görebilirsiniz 
  3. Telefonunuzdan *#07# tuşlayın ve arayın. Karşınıza çıkan sayfadan RF Exposure seçeneğine dokunun ve en alttaki SAR değeri bağlantısına tıklayıp aşağı kaydırın. 
  4. Son olarak telefonunuzun ayarlar kısmında da bu işlemi yapmanız mümkün. Ayarlar > Genel < Yasal ve Düzenleyici yolunu izleyin. Buradan RF Exposure seçeneğine dokunduktan sonra sayfanın altındaki bağlantıdan SAR değerini öğrenebilirsiniz. 

 

Exit mobile version