Tüp bebek tedavisi öncesinde cevaplanması gereken 12 soru

Abone Ol 

Tüp bebek tedavisi, yumurta ve spermin bir laboratuvarda vücut dışında birleştirilmesini içerir ve gebe kalma güçlüğü çeken hastaların tedavisinde kullanılan yardımcı üreme teknolojisinin en yaygın şeklidir. Yayınlanan bir araştırmaya göre tüp bebek tedavisi tam tüp tıkanması durumları dışında kısırlık tedavisinde asla ilk adım değildir. Bunun yerine doğurganlık ilaçları, cerrahi ve suni tohumlama gibi diğer yöntemlerin işe yaramadığı durumlar için ayrılmıştır.

Sizin veya eşinizin doğurganlık sorunları yaşıyor olabileceğini öğrenmek stresli olabilir ve bu da kişiyi endişeli hissettirebilir. Tüp bebek tedavisi ile ilgili bu gerginlik genellikle sürece aşina olmamaktan kaynaklanır, ancak doğru soruları sormak korkularınızı hafifletmeye ve tüp bebek yolculuğunuzu çok daha kolay hale getirmeye yardımcı olabilir.

İşte, tüp bebek tedavisine başlamadan önce sorulması gereken önemli sorular;

Tüp bebek tedavisi öncesinde cevaplanması gereken 12 soru #1

1. Tüp bebek nedir?

Tüp bebek yapması önerilen bir çift düşünün. Bu yüzden tüp bebek uzmanına sormaları gereken ilk şey: ‘Neden tüp bebek yaptırmalıyım?’ sorusu olmalıdır.  Sperm sayısı düşük olduğu için sperm faktöründen mi kaynaklanıyor? Birkaç başarısız girişimin sonucu mu yoksa açıklanamayan kısırlık dediğimiz şey mi? Tüpler tıkalı olduğu için mi, endometriozis olduğu için mi, yoksa ileri yaş mı? Göstergeyi anlamak önemlidir. O zaman şu sorulabilir: Tüp bebek gerçekten gerekli mi yoksa sadece yumurtlama eksikliği sorunuysa intrauterin tohumlama yapılabilir mi?

2. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce yapılması gereken testler nelerdir?

Bu testler, kan şekeri seviyenizi değerlendirmek, kan grubunu kontrol etmek, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların varlığı ve diğerleri arasında karaciğer hasarını değerlendirmek için yapılacaktır.

Kadınlar için, doktor vücudunuzun hamileliği sonuna kadar taşıyacak kadar sağlıklı olduğundan emin olacaktır. PCOS, yumurtlama durumu ve yumurtalık rezervini ekarte etmek için bir dizi test yapmaları gerekebilir. Erkekler de tüp bebek tedavisine başlamadan önce bir seri ve meni analizi yaptırabilir.

3. Ne tür tüp bebek tedavisi yapılacak?

Kısa süreli bir tüp bebek tedavisi mi yoksa uzun süreli bir tedavi mi? Farklı stimülasyon türleri vardır. Kısa bir döngüde uyarım kısadır, daha az yumurta üretilir ve tüp bebek tedavisi yapılır. Uzun bir döngüde kadın ilaçları daha uzun süre alır ve daha fazla yumurta alır.

4. Canlı doğum ve gebelik oranları açısından başarı oranı nedir?

Tüp bebek uzmanı, hastalık geçmişinize, doğurganlık hızınıza, kan testlerine, kilonuza ve genel sağlığınıza dayanarak tedavinin işe yarayıp yaramayacağına dair genel bir fikir verebilmelidir.

Tüp bebek tedavisi öncesinde cevaplanması gereken 12 soru #2

5. Taze Embriyolar veya Donmuş Embriyolar: Hangisi Daha İyi?

Bu, sizin için en uygun seçeneği belirleme meselesidir. Her iki prosedür de duruma bağlı olarak klinik gebelikle sonuçlanabilir.

6. Başarılı bir tüp bebek döngüsüne sahip olma şansını artırmak için yapabilecek bir şey var mı?

Doktorunuz kişisel tıbbi geçmişinize dayanarak daha spesifik önerilerde bulunacaktır, ancak şansınızı artırmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Örneğin, düşük yoğunluklu egzersiz yapmak, iyi yemek yemek, yaşınıza ve boyunuza göre sağlıklı kiloyu ve vücut kitle indeksini korumaktır.

7. Embriyoların ön genetik teşhisini yapacak mısınız?

Embriyolara ön genetik tanı yapacak mısınız? Diyelim ki genetik veya kalıtsal bir bozukluk var veya annenin yaşı ileriyse, genetik öncesi tanı yapacak mısınız? Bu, embriyonun kendisinin genetik olarak tarandığı anlamına gelir.

8. Embriyonu, uyarıldığınız döngüde mi yerleştireceksiniz yoksa embriyoları dondurup daha sonra nakledecek misiniz?

Bu genellikle FET veya dondurulmuş embriyo transferi olarak bilinir. Şu anda insanların çoğu FET geçiriyor, embriyoyu aynı döngü içinde transfer etmiyorlar.

Tüp bebek tedavisi öncesinde cevaplanması gereken 12 soru #3

9. Başka hangi yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır?

Alkol, tütün ve sigara gibi maddelerin alımının artması üreme sağlığını bozar. Bu nedenle sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulması tavsiye edilir. Ayrıca yüksek kortizol (stres hormonu) seviyeleri hamile kalmayı zorlaştırabileceğinden stres seviyenizi düşük tuttuğunuzdan emin olun.

10. Farkında olması gereken olası yan etkiler veya sorunlar nelerdir veya tüp bebek tedavisi durumu kötüleştirecek mi?

PCOS'lu kadınlarda, Ovaryan hiper-stimülasyon sendromu (OHSS) bir olasılıktır. Bazı kadınlar ayrıca düzenli hormon enjeksiyonları nedeniyle sıvı akıntısı, hafif kramplar, şişkinlik ve kabızlık gibi küçük yan etkiler yaşayabilir. Bacaklarınızda ateş, şiddetli karın rahatsızlığı, baş ağrısı, şişme veya kızarıklık gibi olağandışı belirtiler yaşarsanız, derhal doktorunuza başvurmalısınız.

11. Tedavi işe yaramazsa ne olur?

İleri teknoloji, daha fazla çiftin ilk siklusta hamile kalmasına neden olurken, tüp bebek tedavisinin başarı oranı yüzde 100 değildir. IVF'nin ilk döngüsü hamilelikle sonuçlanmıyorsa, tedavinin başarısızlığının nedenine bağlı olarak daha sonraki bir dönemde tekrar denemeniz mümkün olabilir.

12. Tüp bebek tedavisinin maliyeti nedir?

Her bir tedavi döngüsüne nelerin dahil edildiğinin yanı sıra ilaçlar, ameliyatlar ile ilgili ek maliyetler ve herhangi bir taksit seçeneği ve mali yükü hafifletmek için başka planlar olup olmadığı konusunda doktorunuzla mutlaka görüşün.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu