Tavuk suyu çorbası gerçekten soğuk algınlığına yardımcı olur mu?

Abone Ol 

Soğuk algınlığının ilk belirtisinde mutlaka tavuk çorbası pişirmelisiniz. Tavuk çorbası, uzun zamandır burun akıntısı ve boğaz ağrısı için ev ilacı olarak görülüyor.

Ama bu sadece batıl inanç mı, yoksa sıcak tavuk suyu gerçekten soğuk algınlığı semptomlarına karşı yardımcı oluyor mu? Ve eğer öyleyse, neden? Gerçekleri açıklıyoruz.

Tavuk suyu çorbası gerçekten soğuk algınlığına yardımcı olur mu? #1

Tavuk suyu çorbası soğuk algınlığına iyi gelir mi?

Nebraska’da yapılan bir laboratuvar çalışması, tavuk çorbasının aslında soğuk algınlığı semptomlarını azaltabilecek maddeler içerdiğini gösterdi. Bu sadece test tüpünde kanıtlanmış olmasına rağmen, evde kullanılan çözümün etkisi hala daha makul görünebilir.

Çorbanın olumlu etkisi, esas olarak “nötrofilik granülositler” olarak adlandırılan blokaj etkisine bağlandı. Bu özel beyaz kan hücreleri, bakterilerle başarılı bir şekilde savaşmak için vücudun savunma sistemindeki en önemli bağışıklık hücrelerinden biridir.

Bununla birlikte, örneğin, mukoza (burun, ağız, akciğerler ve mide gibi nemli iç doku) zarının şişmesine neden oldukları iltihaplanma reaksiyonlarına da neden olabilirler. Tavuk çorbası bu reaksiyonu engeller ve klasik soğuk algınlığı semptomlarının daha hızlı kaybolmasını sağlar.

Not: Özellikle hafif soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlarda tavuk çorbası gibi doğal ev ilaçlarına bir şans vermeye değer. Tahriş olmuş boğaz için daha az kimyasalla doğal yatıştırıcı rahatlama sağlar.

Tavuk suyu çorbası gerçekten soğuk algınlığına yardımcı olur mu? #2

Tavuk suyunu bu kadar sağlıklı yapan malzemeler nelerdir?

Ev yapımı tavuk çorbası, nötrofiller (en yaygın beyaz kan hücresi türü) üzerindeki yukarıda bahsedilen etkisinin yanı sıra, tavuk pişirildiğinde salınan ve çorbaya göç eden sistein gibi çeşitli amino asitleri de içerir. Antiinflamatuar etkisi sayesinde sistein, mukoza zarlarındaki şişmeyi azaltır ve böylece çalışmaların da önerdiği gibi özellikle üst solunum yolu hastalıklarında semptomları hafifletebilir.

Güçlendirici et suyuna sadece tavuk değil sağlıklı sebzeler de girdiği için vitamin, mineral ve ikincil bitki maddeleri de içerir. Zayıflamış bir bağışıklık sistemini hızla güçlendirmek için en uygun karışımdır. Ancak tavuk çorbasını soğuk algınlığı için iyi gelmesinin sebebi sadece malzemeler değildir.

Sıcak et suyunun kokusu ve sıcaklığı tek başına iyileştirici bir etkiye sahip olabilir. Buhar aynı zamanda mukus zarlarını da nemlendirir, bu da boğaz ve burundaki salgıların daha iyi akmasını sağlar. Ayrıca çorba, günlük sıvı alımına katkıda bulunur.

Tavuk suyu çorbası gerçekten soğuk algınlığına yardımcı olur mu? #3

Soğuk algınlığı için tavuk suyu çorbası nasıl pişirilmeli

Tavuk suyu yapmak karmaşık değildir. Ana bileşen elbette çorbalık tavuktur. Hatta mümkünse organik tavuk. Tavuk butları veya tavuk göğsü, hem tat hem de besin açısından tencerede aynı sonucu vermezler.

Sebze türlerinin miktarları değiştirilebilir veya örneğin maydanoz kökü ya da havuç ile desteklenebilir. Tavuk çorbasına ekstra bir baharat katmak istiyorsanız bu zencefil olmalıdır. Zencefil, neredeyse tüm hastalıklara karşı çok yönlü bir yetenektir ve ekstra güç sağlar.

O zaman her şey kendi kendine çözülür. Fazla et suyu da harika bir şekilde dondurulup buzlukta tekrar kullanmak için saklanabilir. Bu yüzden büyük bir tencere hazırlamaya değer.

NOT: Tabii ki tavuk çorbası mucizevi bir tedavi değil ama soğuk algınlığı semptomlarını hafifletebilir. Sıcak, sıvı ve besleyici yiyecekler , bağışıklık sistemini içeriden destekler. Belirtiler kötüleşirse, lütfen aile doktorunuzla konuşun.

Başa dön tuşu