Otokontrol nedir? Nasıl sağlanır?

Kendi üzerinizde otokontrol sağlayabiliyor musunuz? Kendinize hakim misiniz? İşte tüm detaylarıyla oto kontrol kavramı..

Abone Ol 

Otokontrol nedir?

Qualities for Success: Self-Control - Islam21c

TDK’nin açıklamasına göre otokontrol kelimesi ”öz denetim” anlamına gelmektedir. Diğer bir ifadeyle otokontrol, yani kendi kendinizi kontrol edebilme, hayatınızda en önemli becerilerinizden biri olacaktır. Kariyerinizi, başarınızı, mutluluğunuzu, özgüveninizi geliştirmenize yardımcı olacak en önemli özelliklerden biridir. Bu sebeple otokontrol kavramını en iyi şekilde öğrenmek, kavramak ve hayatımıza geçirmek gerekir. Peki bunu en etkili ve doğru bir biçimde nasıl yapabilirsiniz? İşte 3 basit yöntemle otokontrol sahibi olmanın yolları..

1)Tutarsız olmayın

Otokontrol - Ütopik Dünya - Ütopik Dünya

 

Tutarsızlığın en göze çarpanı davranışlar arasındaki tutarsızlıktır. Bu, aynı kişinin aynı olaya farklı tepkiler vermesi demektir. Bu durum çevrenizde dengesiz görünmenize sebep olur. Ayrıca kişinin kullandığı cümleler birbiri ile çelişiyorsa sözler arasında tutarsızlık var demektir. Sözler ve davranışlarınıza gün içeresinde dikkat edin ve tutarsızlığa düşmeyin bu çevrenizdeki yerinizi sarsabilir.

2) Hedeflerinizi belirleyin

Why Study Psychology? | The Chicago School

Hedeflerini belirleyin ve hayatınızda bu hedefleri gerçekleştirmek adına büyük adımlar atın çünkü hedefleriniz, sizi zinde ve disiplinde tutar. Gereken otokontrol sağlama konusunda size destek olur ve güç sağlar. Örneğin kilo verme konusunda kendinizi kontrol etmek istiyorsanız diyetinize uygun beslenin ve şekerli gıdalar tüketmemeyi amaçlayın. Bir günde tüm beslenme alışkanlığınızı değiştirmek gibi zorlayıcı ve ütopik bir hayalden ziyade, böylesine daha somut adımlar daha gerçekçi olacaktır ve hedeflerinizi gerçekleştirebilecek motivasyonda olacaksınız.

3) Bir sonraki hamlenizi muhakkak düşünün

Understanding Yourself - Huntsville Psychotherapy & Counseling Services

Mutlaka eylemlerinizi gerçekleştirirken sonrasında ne olacağını düşünün ve planlayın. Bu durum sizleri daha planlı bireyler yapacaktır. Eylemlerin sonucunu düşünmek sizi başarısızlıktan kurtaracak ve olumlu dönütler almanızı sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu