Ortodonti tedavisi hakkında merak ettikleriniz

Abone Ol 

Ağız yapısının bozukluğu için yapılan ortodonti tedavisi ile estetik bir görüntüye sahip olabilmek de mümkün. Son zamanlarda popülerleşen ve her yaşta farklı şekillerde uygulanabilen bu tedavi problemin şiddetine bağlı olarak genelde 6 – 24 ay sürebilmektedir.

Ortodontinin sadece dişlerin hizalanması demek değil, aynı zamanda dişlerin doğru pozisyona ve doğru açılara taşınması, alt veya üst çenenin uygun pozisyonlarına getirilmesi anlamına geldiğini belirten Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Sertaç Aksakallı, 5 soruda bu tedavi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Ortodonti tedavisi hakkında merak ettikleriniz #1

Ortodontik bozukluk ya da problem ne demektir?

Ortodontik bozukluk dediğimiz zaman dişlerin yanlış yerlerde konumlanmasını, alt ve üst çene kapanışının hatalı oluşunu, estetik görüntü bozukluklarını ve çenelerin normalden dar-geniş, önde-geride olmasını kast ederiz. Tedavideki ana amacımız ise tüm bu bozulmaları düzeltmektir.

Ortodontik tedavi çeşitleri nelerdir?

Ortodontide metal veya seramik teller en sık uygulanan tedavilerdendir. Bunun dışında son yıllarda popülaritesi artan şeffaf plak tedavileri, halk arasında içerden tel olarak bahsedilen lingual ortodonti tedavi seçenekleri de mevcuttur. Çoğunlukla küçük yaştaki çocuklara uyguladığımız aparey tedavileri de mevcuttur.

Ortodontik tedavi ne kadar sürer?

Kişideki problemin şiddetine bağlı olarak genelde 6 – 24 ay arasında sürmektedir. Burada önemli olan husus; hastanın hekimin önerilerine, verdiği ödevlere, egzersizlere uymasıdır. Bunlar yapılırsa planlanan sürede veya daha kısa sürede tedavi başarıyla tamamlanabilir.

Ortodonti tedavisi hakkında merak ettikleriniz #2

Ortodontide ilk muayenede yapılanlar nelerdir?

Ortodontide ilk muayene yapılırken hastanın sefalometrik ve panoramik röntgenleri incelenir. Hastanın genel ağız sağlığı değerlendirilir ve gerekirse ortodonti öncesi tedaviler (diş temizliği, çürükler vs.) yapılır. Eğer daha önceki röntgenleriniz veya fotoğraflarınız mevcutsa ilk muayene için getiriniz. İlk muayenede gerekirse ek röntgenler, 3 boyutlu taramalar, dişlerin ölçüsünün alınması gibi işlemler de uygulanır. Buradaki asıl amaç problemleri tespit edip hastanın dişleriyle/çenesiyle ilgili şikâyetleriyle beraber en doğru tedavi planını yapabilmektir. Dolayısıyla ilk muayene tedavinin en önemli safhasıdır. Tedavi planında en ufak bir hata olmadan doğru yola girmek gerekir.

Ortodonti tedavisinden sonra dişlerim tekrar bozulur mu?

Hasta-hekim işbirliğiyle beraber iyi yapılmış bir ortodontik tedavi sonrası dişlerin bozulma ihtimali düşüktür ama her zaman az da olsa bir ihtimal vardır. Tedavi bittikten sonra bozulma olmaması için koruyucu plaklar, apareyler ve koruyucu teller uygulanır. Eğer hekim bu tarz koruyucuları yapar ve hasta bunları doğru ve düzenli kullanırsa bozulma olmaz. Ortodontik tedavide unutulmaması gereken en önemli konulardan biri hasta kooperasyonu; yani hastanın hekimin önerilerine uyması, verilen görevleri yerine getirmesidir. Hastanın desteğiyle en iyi sonuç alınır. Eğer hasta üzerine düşen görevi yapmazsa hedefe ulaşmak zorlaşır. Bunu başucu ortodonti kitapları emek=sonuç şeklinde özetlerler. Yani hasta ne kadar emek verirse (apareylerin doğru şekilde kullanımı, düzenli diş fırçalama vb.) sonuç o kadar güzel ve kalıcı olur.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu