Maden suyu hakkında bildiklerin doğru mu?

Abone Ol 

Maden suyunun kaynağının en fazla çıktığı yerin Türkiye olduğunu biliyor muydunuz? Ben bilmiyordum yeni öğrendim, o kadar çok her konuda bir bilgimiz var ama hiçbir şey bilmiyoruz ki farkında bile değiliz. Bugün hala maden suyu ile sodayı aynı şey zannedenler var. İşte bu yüzden bu yazı maden suyu hakkında bilmediklerimizi öğretirken doğru sandıklarımı ortaya çıkarıyor.

Maden suyu hakkında bildiklerin doğru mu? #1

Maden suyunu kaynağından değil cam şişede için

Halk arasında bilinen bir yanlış “Maden suyu kaynağında içilmelidir” anlayışıdır. Maden suyu, gıda standartlarına uygun ambalajlı cam şişelerde kapağı açılmadığı sürece kaynağındaki orijinal doğal mineral kompozisyonu ve temizliğini korur. Cam ambalajı şekilde üretilen madensularının hijyenik şekilde dolumu sonrasında son tüketiciye ulaştığında cam ambalajından içilmesi maden suyunun karasteristik tadının en iyi şekilde hijyenik olarak alınmasını sağlar.  Aslında şişelenen mineralli suyun hem mineral kompozisyonunun hem de hijyenik niteliğinin korunmasında içerdiği karbondioksit gazının etkili olduğu bilinmelidir. Maden suyunun tüm faydaları sağlaması için bardakta değil cam şişesinde tüketilmesi gerekir. 

Maden suyu hakkında bildiklerin doğru mu? #2

Maden suyu asitli değildir

Yasin Günaydın, halk arasında bilinen diğer bir yanlış anlayış ise şöyle açıklıyor: “Maden suyu asitlidir” kavramı yanlıştır. Tam aksine, mineralli sularda mide asi­dini tamponlayan bikarbonat bulunmaktadır. Mide ekşime ve yanmalarında halk arasında çok iyi bilinen maden suyunun yararlı etkisi de buna bağlıdır.

Asitli denilen içeceklerin ortak özelliği ise karbondioksit gazı içermeleridir. Bu tür gazlı içecek üretiminde, içimi kolaylaştırıcı ve içeriği sabitleştirici etkileri nedeniyle karbondioksit gazı şişeleme sırasında içeceğe eklenir. Madensularına da aynı nedenlerle karbondioksit basılır. Karbondioksit gazı dilimizle temas ettiğinde geçici olarak tat algılayıcılarını uyuşturduğu için, mineral tadı algılanmasını baskılayarak içimi kolaylaştırmaktadır. Gazı kaçmış içeceklerin tatsızlaşması, azalmış olan karbondioksit içerikleri yüzündendir. Madensuları da dahil tüm gazlı ürünlerin soğuk içilmesinin önerilmesi de içecek içinde çözünmüş olan karbondioksitin soğukta daha iyi korunabilmesinden kaynaklanmaktadır.

Maden suyu hakkında bildiklerin doğru mu? #3

Çocuklar da maden suyu tüketebilir

Maden suları tüm yaş dönemlerinde olduğu gibi sağlıklı bir çocukluk için de vazgeçilmez bir sağlık ürünüdür. Çocuklar da özellikle uygun düzeylerde kalsiyum ve flüorür içeren maden suları kemik ve diş gelişiminde büyük destek sağlarlar. Bilindiği üzere kaynağından çıkan maden suyunun soğuk olarak çıkması çok önemli. Sonradan soğutulan maden suları ilave bir işlem gördüğü için bakteri üretme riski barındırır. Süt içemeyen çocuklar veya yetişkinler, kalsiyum ihtiyacını maden suyundan karşılayabilir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların hem kemik sağlığı açısından hem de ihtiyaç duydukları günlük kalsiyum miktarının karşılanması bakımından günlük en az 3-4 bardak maden suyu tüketmeleri önemlidir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu