Kolajen Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Abone Ol 

Kolajen eksikliği belirtileri nelerdir? sorusuna cevap arayacağımız bu yazımızda, sizler de kolajen eksikliği yaşanmasında durumunda hangi belirtilerin görüldüğü detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Kolajen, hayvanların et, kemik ve deri kısımlarında bulunur ve vücut dokusunun güçlenmesine yardımcı olarak bir arada tutunmasını sağlar. Genel olarak Tip 1, tip 2 ve tip 3 şeklinde vücudun ürettiği bu proteinin eksikliği halinde birtakım belirtiler görülür. Çünkü kolajen eksikliği vücutta çeşitli değişimlerin yaşanmasına neden olur. Her ne kadar doğal yollar ile karşılanması tavsiye edilen bir protein olsa da bazı durumlarda dışarıdan takviye olarak da kolajen üretimi desteklenebilir.

Kolajen Eksikliği Belirtileri Nelerdir? #1

Kolajen Eksikliği Belirtileri

Kolajen eksikliği vücutta eklem ağrılarının oluşmaya başlamasına neden olur. Bunun yanında kolajen eksikliği yaşanması halinde diğer belirtiler ise aşağıdaki gibi karşımıza çıkar;

– Saçlarda ve tırnaklarda kırılma

– Hareketlerde bazı kayıplar

– Hem yüz hem de gözde çukur görüntüler

– Diş etlerinde kanama

– Cildin yüzeyinde kırışıklık

– Selülit başlangıcı ve oluşumu

– Vücutta belirli bölgelerinde meydana gelen morluklar

– Burun kanaması

– Aşırı halsizlik ve yorgunluk

Vücutta kolajen eksikliğinin yaşanması yukarıda yer alan belirtilerin yanı sıra eklemler, kıkırdak ve bağ dokusunun olumsuz etkilenmesine neden olur. Ayrıca cilt görünümünü de bu eksiklikten ciddi bir şekilde etkilenir. Buna göre kolajen eksikliği nedeniyle cilt yüzeyinde görülen belirtileri de aşağıdaki sıralamak mümkün olur.

– Cildin nem dengesinde hissedilir derecede bozulma

– Cilt kuruluğu ve ciltte sarkma

– Cildin belirli bölgelerinde meydana gelen kırışıklık

– Ciltte renk ve ton eşitsizliği

– Yanık, kesik veya yaralanma gibi durumlarda cildin uzun sürede iyileşmesi

– Cildin sürekli solgun görünmesi

– Kaz ayağı oluşması

Bunlara ek olarak kolajen eksikliğinin eklemler, kıkırdak ve bağ dokusu üzerinde meydana getirdiği belirtiler şu şekildedir;

– Kas kütlesinde belirgin ölçüde azalmalar

– Spor kaynaklı yaralanmaların iyileşmesnin daha uzun zaman alması

– Kemik yapısının güçsüz ve zayıf hale gelmesi

– Kıkırdak dokularda yıpranmalar

– Hareket esnasında eklemlerde oluşan ağrılar

Genel olarak bakıldığında kolajen eksikliğinde saç ve tırnaklar ciddi oranda olumsuz etkilenir. Saçların uzama süresi artar ve bunun yanında saç dökülmeleri gibi istenmedik durumlar meydana gelir. Diğer yandan tırnaklar soyulmaya başlar ve çok kolay bir şekilde kırılır. Bu tür durumlar ile karşı karşıya kalmamak için vücudun kolajen desteğinin sağlanması gerekir. Eğer doğal yollardan alınamıyorsa, mutlaka dışardan takviye edici gıdalar ile kolajen üretimine destek olması oldukça önemli bir konumda yer alır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu