
Şeker tüketimini azaltmanın 7 yolu
Her yaş grubu özelinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açan şeker tüketimini azaltmanın ve günlük hayattan çıkarmanın ipuçlarını listeledik...
Her yaş grubu özelinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açan şeker tüketimini azaltmanın ve günlük hayattan çıkarmanın ipuçlarını listeledik...
Koronavirüs kaynaklı ölümlerin 3’te 1’i kalbe bağlı sebepler nedeniyle gerçekleşiyor. Kalpte doğrudan hasara yol açıp çeşitli sorunlara neden olabilen Covid-19 virüsü, var olan kalp hastalıklarını da ağırlaştırabiliyor.
Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Şükrü Aksoy, çoğumuzda ‘kalp krizi mi geçiriyorum?’ kaygısını yaşatan her kalp ağrısının altında yatan nedenin kalp krizi olmadığını belirterek kalp ağrısına yol açan 5 hastalığı anlattı; önemli öneri ve uyarılarda bulundu.
Özellikle virüsler olmak üzere, zararlı mikroorganizmalar kalp kasını tutarak kalp büyümesine sebep olabilirken, tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 da kalp kasını tutarak kalbin büyümesine yol açabiliyor.
Pandemi döneminde evde uzun süreli hareketsiz kalmak sporu sağlımız için daha önemli hale getirdi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hasan Mola Ali, evde yapılabilecek egzersizler hakkında bilgi verdi.
Bir yıl adet olamama durumunda menopoz tanısı konulduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Op. Dr. Gamze Baykan “Menopoz kadın için asla yaşlılık demek değildir. Gerekli tedavi ve destekle bu zorlu süreçten keyif alarak bile çıkabilirsiniz. Tedaviler mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır” diyor.
Covid-19 hastalığına yakalanmış ve tedavi görmüş, sonrasında göğsünde ağrı hisseden hastaların kalp taramasını yaptırmalarının gerekliliğini vurgulayan Radyoloji Uzmanı Dr. Alper Bozkurt, "Beklenmeyen ani damar tıkanıklıkları ve atipik göğüs ağrıları görülebilmekte" dedi.
Prof. Dr. Tekin Akpolat, hipertansiyon, kalp, böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla günlük tuz tüketimini 5 gram ile sınırlamak gerektiğini söylüyor.
Kadınlar ve erkekler arasındaki farklar sıralanmaya başlayınca konu dönüp dolaşın kadının duygusallığına, hassasiyetine geliyor. Öyle ki kadın kalbinin hassaslığından bahsediliyor. Peki, ya söylenenlerin tıbbi olarak bir doğruluğu var mı? Kadın ve erkek kalbi farklı mı çarpıyor? Daha hassas olmak kadınları kalp hastalıklarına karşı daha korunaksız
Erişkinlerin en az yarısında, çocukların ise önemli bir kısmında görülen horlamanın önemli bir uyku bozukluğu durumu olduğunu söyleyen Prof. Dr. K. Çağdaş Kazıkdaş, horlamanın erişkinlerde en sık burun tıkanıklığı, kemik eğrilikleri, burun eti büyümeleri, allerji ve kronik sinüzit nedeniyle görüldüğünü belirtti.