İhmal edilmemesi gereken 5 kadınsal hastalık

Abone Ol 

Günümüz imkanlarıyla kadınlar daha bilgili, eğitimli ve sağlık ihtiyaçlarının her zamankinden daha fazla farkında, ancak ironik bir şekilde, bir jinekologdan yardım isterken hala isteksiz görünüyorlar. Birçok kadın, erken ele alındığında daha iyi ele alınabilecek semptomları gözden kaçırmaya devam ediyor. Aslında, kırsal kesimdeki çoğu kadın için üreme sağlığı bir öncelik değildir. Sonuç olarak, bu onları önlenebilecek ciddi hastalıklarla karşı karşıya bırakır. İşte, kadınların dikkatli olması ve gerektiğinde bir jinekoloğa başvurması gereken birkaç hastalık;

İhmal edilmemesi gereken 5 kadınsal hastalık #1

1. Kronik vajinal enfeksiyonlar

Ergenlikten menopoza ve hatta daha sonrasına kadar her yaştan kadın vajinal enfeksiyonlardan muzdarip olabilir. Bu enfeksiyonlar bakteriyel, fungal, viral veya başka nedenlere bağlı olabilir. Ancak günlük işler sırasında, şiddetli ve dayanılmaz hale gelene kadar genellikle ihmal edilir. Vajinal enfeksiyonlar vajinadan akıntı değişikliği, dismenore (ağrılı adet görme), kaşıntı ve hatta idrar yolu ile ilgili semptomlar gibi adet semptomları olarak ortaya çıkabilir. Tüm enfeksiyonlar gibi, bunlar da bir jinekolog yardımı ile erken tedavi edilir, aksi takdirde diğer daha ciddi üreme yolu enfeksiyonlarına ilerleyebilirler.

2. Cinsel sağlık

Kadınların cinsel sağlığı genellikle bir doktor muayenehanesinde bile tartışılması gereken bir tabudur. Kadınlar yatak odasında karşılaşabilecekleri zorluklarla baş etmek konusunda kendilerini rahat hissetmezler ve çoğu zaman sessizce acı çekerler. Vajinismus ( şiddetli vajinal ağrı ve penetrasyon sırasında rahatsızlık) açıkça tartışıldığından çok daha yaygındır. Bazı hastalarda ilişki sırasındaki derin pelvik ağrı Endometriozisin tek belirtisi olabilir. Cinsel sağlık, bir ilişkide de zihinsel sağlığın bir göstergesidir. Cinsel sağlığın tüm yönleri, size yardımcı olmaktan mutluluk duyacak olan jinekoloğunuzla anlaşılmalı ve tartışılmalıdır.

3. Pelvik taban sağlığı

Pelvik taban, üreme organları, bağırsaklar ve idrar kesesinin uzanması için güçlü bir temel oluşturmak üzere iç içe geçmiş sekiz farklı kastan oluşur. Vajinal çıkıntı, vajinal gevşeklik, idrar kontrolünde zorluk, istemsiz idrar çıkışı ve dışkı çıkarmada zorluk pelvik taban kas güçsüzlüğünün belirtilerinden sadece birkaçıdır. Genellikle doğum veya yaşlılığın sonucudur, ancak herkeste bulunabilir. Fizyoterapiden cerrahiye kadar çok çeşitli tedaviler vardır. Ancak bu koşullar doğası gereği ilerleyicidir ve tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuçlar o kadar iyi olur. Ayrıca, pelvik taban kaslarını güçlendirmek için önleyici tedavi çok faydalıdır.

4. Kemik sağlığı

Genel olarak kadınlar osteoporoz veya zayıf kemiklere yatkındır. Kırılgan, zayıf, zayıf kadınlar düşük kemik yoğunluğuna ve kırıklara daha yatkındır. Bu risk, menopozdan sonra östrojen tarafından sağlanan doğal kemik koruması kademeli olarak kaybolduğunda artar. Omurga, pelvis ve uzun kemiklerde stres kırıkları menopozdan sonra daha sık görülür. Düzenli kalsiyum alımı, D vitamini takviyesi ve kemik ve kasları güçlendirecek ağırlık kaldırma egzersizleri, osteoporozun önlenmesi ve menopoz sonrası kadınların sağlıklı bir yaşam sürmesi için önemlidir.

5. Kanser riski değerlendirmesi ve önleme

Kadınlar yaşam boyu kanser risklerinin farkında olmalıdır. Meme kanserleri, yumurtalık kanserleri ve bazı rahim kanserleri kalıtsal bir bileşene sahip olabilir. Bu kanserlerin kalıtsal riskinin detaylı değerlendirilmesi yapılmalıdır. Ayrıca, serviks kanseri gibi diğer kanserler, ebeveynlerden kalıtsal olmasa da, büyük ölçüde önlenebilir ve tarama programlarına uygundur. Önleyici aşılar, düzenli pap smear taraması, düzenli mamogramlar ve kendi kendine meme muayeneleri, bir doktorun erken teşhis için size rehberlik edebileceği yaklaşımlardan bazılarıdır.

Gizem Bozdağ

[email protected]

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu