Evlilik ve aile danışmanına ne zaman başvurulmalı?

Abone Ol 

Öncelikle bir yardım almanız için, ilişkinizde herhangi bir sıkıntı koşulunu aramamak gerekir. İlişkinizi daha sağlam, sağlıklı bir zemine oturtmak için uzman görüşü almak sizi ve ilişkinizi çok daha güçlendirecektir. Nasıl ki, bazı ülkelerde deprem öncesi alarm sistemi kişiyi harekete geçiriyorsa, ilişkinizde oluşacak sorunlara karşı önlem almanız, bilgili olmanız yıkımların önüne geçecektir.

Evlilik ve aile danışmanına ne zaman başvurulmalı? #1

Yapılan araştırmalara göre kişilerin eş ilişkisi olumlu ise kendilerini daha iyi hissederek, mutlu oluyorlar. Fakat evlilikler mutluluk kaynağı olduğu kadar acımızın kaynağı da olabiliyor. İşte bu noktada ilişkimiz, mutluluktan acıya dönmüş ise ya da dönmeye başlıyorsa bir değişim arayışı serüvenine başlamış oluyoruz.

Değişim arayışı ve ihtiyacında ilk yapılması gereken partnerinizle ilişkinizin gidişatına dair bir çaba içerisinde olmanız, bu ilk adım. Eğer bu pek mümkün olmamışsa etrafınızdaki büyüklerinizden ya da yakın dostlarınızdan yardım alabilirsiniz.

Evlilik ve aile danışmanına ne zaman başvurulmalı? #2

Bu imkan da pek mümkün olamamışsa;

– ‘Dışarıdan bir göze’ yani bir danışmana/terapiste ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun çift için avantajı; dışarıdan herhangi bir taraf tutucu ve bağı olmayan bir göz olmasıdır.

– Sırlarınızı rahatça ifade etmek isteyebilir, ‘beni yargılar mı, suçlar mı?’ tarzı kaygılar yaratmayacak birisine ihtiyaç duyabilirsiniz.

– Terapistinizin/danışmanınızın sır tutacağı, dedikodunuzu yapmayacağı, sizi çekiştirmeyeceğinin garantisi de kesindir.

– Ayrıca eş ilişkileri bilimi, disiplini ile hemhal olan birisinin bilgisi, deneyimi ve tecrübesi vardır.

– Ve ilişkinizin/evliliğinizin seyrini olumlu etkilemek için tüm deneyimi ve bilgilerini sizin ilişkinize taşır.

– Eğer ki çocuklu bir yaşamınız varsa, yoğun çatışmalı bir ortama müsaade etmemeniz gerekiyor. Zira, böyle bir ortamda büyüyen çocuğun akranlarına oranla problemleri ve şiddete eğilimi daha fazla olabilir.

– Çocuk o an ve ileriki yaşantısında problem çözmede ve iletişim kurmada daima rol model olarak anne ve babasını alır, onlardan neyi nasıl görmüşse o şekilde hareket edecektir.

– Çocuğun problemi, anne ve babasının ilişkisinden bağımsız görünse dahi, her bir bireyin öncelikle kendisi ve diğer kişilerin huzuru ve sağlığı (psikolojik, ruhsal, bedensel) için işinin ehli olan, yüklerini hafifletecek bir uzmandan yardım almaları herkesin lehine olacaktır.

Aile, Evlilik ve İlişki Danışmanı

Serhat Yabancı

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu