Dikkat! İdrarda köpürme proteinüri habercisi olabilir

Renk, koku, bulanıklık türünden idrarımız belirli koşullar altında değişebilir. İdrardaki değişiklikler de hastalıkları gösterebilir. Ama ya idrar köpürürse?

Abone Ol 

Sağlıklı insanlar her gün yaklaşık bir buçuk ila iki litre idrar atar. İdrarımızın görünümü sağlığımızın bir göstergesi olabilir, bu yüzden tuvalete bir göz atmaya değer:)

Sağlıklı idrar neye benziyor?

Yüzde 90’ın üzerinde su olduğu için sağlıklı idrar genellikle soluk sarı ve kokusuzdur. Ne içtiğiniz veya ne kadar içtiğiniz gibi çeşitli faktörler idrarınızın rengini ve dokusunu etkileyebilir. Az sıvı tüketenler genellikle çok içenlere göre daha koyu idrara sahiptir. Peki ya idrardaki köpürmeyi fark ederseniz ne yapmalısınız?

İdrarda köpük ne anlama geliyor?

İdrar akışının gücüne bağlı olarak, idrarımız bazen az ya da çok köpürebilir. Bununla birlikte, çoğu durumda köpük, idrarda bir protein belirtisidir. Protein küçük miktarlarda zararsızdır ve sağlıklı insanların idrarında da bulunabilir. Normalde idrardaki köpük kısa bir süre sonra kaybolmalıdır. Bununla birlikte, köpüklü idrar daha uzun bir süre boyunca ortaya çıkarsa, idrardaki protein içeriği çok yüksektir buna proteinüri denir . Bu, bazı hastalıklar da dahil olmak üzere çeşitli koşullar tarafından tetiklenebilir .

İdrarda kısa süreli protein varsa genellikle zararsızdır. Bununla birlikte, protein içeriği uzun vadede çok yüksekse, bu böbreklerde hasarın bir göstergesidir . Böbrekler kanımızın süzülmesinden sorumludur. Hastalık nedeniyle kan plazmasında zaten çok fazla protein varsa ( prerenal proteinüri ) veya böbrekler işlevsizse ( renal proteinüri ), yani düzgün çalışamıyorlarsa, albümin gibi büyük proteinleri artık dışarıda tutamazlar.  Aşağıdaki böbrek hastalıkları proteinüriye yol açabilir:

[tie_list type=”cons”]

  • Böbrek hasarı
  • Renal pelvisin kronik iltihabı
  • Böbrek korpüsküllerinin iltihaplanması
  • Kistik böbrekler
  • Diyabet veya yüksek tansiyonun neden olduğu böbrek hasarı

[/tie_list]

Tıbbi durumların yanı sıra ibuprofen gibi ağrı kesicilerin uzun süreli kullanımı veya yanlış dozda yüksek tansiyon ilaçları gibi çeşitli faktörler böbreklere zarar verebilir ve hatta böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Nadir durumlarda, proteinüri başka hastalıklar tarafından da tetiklenebilir. Bunlar, diğer şeylerin yanı sıra şunları içerir;

[tie_list type=”cons”]

  • Kalp yetmezliği
  • Yüksek kan basıncı
  • Sıtma
  • Tüberküloz
  • Karaciğer veya akciğerlerin otoimmün hastalıkları
  • Safra stazı

[/tie_list]

İdrarda artan protein seviyelerinin diğer nedenleri

İdrardaki köpüğün arkasında her zaman ciddi bir hastalık yoktur. Antibiyotikler veya kanseri tedavi etmek için kullanılan ilaçlar gibi bazı ilaçlar idrarda proteinlere neden olabilir. İşten veya spordan kaynaklanan ağır fiziksel zorlanma , stres , ateş ve aşırı sıcaklıklar da neden olabilir. Çocuklarda ve ergenlerde, büyüme dönemlerinde idrarda protein görünebilir. Erkeklerde ejakülat mesaneye girip idrarla karıştığında idrar da köpürebilir.

Köpüklü idrar: ne zaman doktora görünmeli?
Her zaman ciddi bir tıbbi durum olmak zorunda değildir, ancak idrarınızda köpük görür görmez bir doktora görünmelisiniz. İdrardaki protein içeriğini belirlemek için bir idrar örneği kullanılabilir. Çoğu durumda, iyi huylu proteinüri tedavi gerektirmez. Böbrek problemlerinden kaynaklanan hastalığa bağlı proteinüri teşhisi konulursa, nefroloğa yani böbrek uzmanına yönlendirileceksiniz.

idealmedia

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu