Deprem sonrası çocukların psikolojisi nasıl etkileniyor?

Abone Ol 

Asrın felaketi sonrası yediden yetmişe herkesin psikolojisi etkilendi. Özellikle çocuklarda henüz ne olduğunu bilmediği depremin etkisi büyük oldu. Peki çocukların psikolojisi için neler yapmalıyız? Normal hayata dönüşü nasıl sağlamalıyız?

Deprem, çocukların psikolojisini nasıl etkiliyor?  


Yaşanan deprem felaketi sonrasında belki de en çok çocuklar etkilendi, bu nedenle çocuklarda deprem sonrası bazı psikolojik sıkıntılar gözlemlenebilir. Genellikle içe kapanma, parmak emme, kabuslar, yalnız yatmaktan korkma, ebeveynlerinin yanından hiç ayrılmama, öfke nöbetleri gibi davranışlara rastlanılır. 
Çocuklar,  bu felaketin ardından hayatlarında ne gibi değişiklikler olacağından, belirsizliklerden korkarlar ve karamsarlığa kapılırlar.  

Peki deprem sonrası çocuklara nasıl yaklaşmalıyız? 


İlk önce çocuklara güven verilmelidir, onların temel ihtiyaçları hızlı bir şekilde karşılanmalı ve güvenli bir ortam oluşturulmalıdır.
Eğer aile bireylerinde kayıp yaşanmadıysa tüm aile ve mümkünse akrabalar bir arada bulunmaları sağlanmalı. Bu sayede çocuk depremin travmatik etkisi yavaş yavaş azalır.  
Çocuklara bu felaketin kendi suçu olmadığı, doğal bir afet olduğu yaşına göre anlayacağı bir dille anlatılmalıdır.
Depremin her an her yerde olabileceği, yağmur gibi fırtına veya güneş gibi dünya için gerekli ve normal, doğal bir olay olduğu söylenebilir.
 
Çocuklar ebeveynlerin ve yetişkinlerin bu gibi durumlarda verdikleri tepkileri dikkatle incelerler. İnsanlardaki yoğun korku, endişe veya öfkenin, çocuklarda daha yoğun yaşandığı unutulmamalıdır. 

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu