Bu 5 yiyecek böbrek yetmezliğine karşı kalkan görevi görüyor

Abone Ol 

Böbrek yetmezliği nedir?

Böbrekler vücudun detoksifikasyonundan sorumludur. Bir başka deyişle vücudu zararlı maddelerden arındırma görevi böbreklerdedir. Diğer şeylerin yanı sıra, vücutta oluşan veya belirli gıdalar yoluyla alınan sıvılarla idrar üretir ve onunla birlikte kirleticiler ve toksinler salgılarlar.
Böbrek yetmezliği durumunda, giderek organların işlevi azalır. Böbrekler atık ürünleri idrar yoluyla artık vücuttan atamaz duruma gelir. İdrar üretimi tamamen durduğunda ve vücutta toksinler biriktiğinde bu durum yaşamı tehdit eder hale gelir. Bu durum akut böbrek yetmezliğidir.

Organlarımızın ne kadar iyi çalıştığı büyük ölçüde yaşam tarzımız ve beslenme şeklimize bağlıdır .
Diyabet, yüksek tansiyon, böbrek enfeksiyonları ve ilaçlar gibi hastalıklar böbrek yetmezliğinin en yaygın nedenleridir.

Böbrek yetmezliği belirtileri

Kronik böbrek yetmezliği durumu, aylar yıllar içinde yavaş yavaş ilerlediği ve semptomlar ancak ileri bir aşamada ortaya çıktığı için uzun süre fark edilmeden kalabilir.
Belirtiler;
-Genel halsizlik ve yorgunluk
-Sinirlilik
-Konsantrasyon zorluğu
-İştah kaybı
-İshal, bulantı ve kusma gibi gastrointestinal problemler
-Az idrar üretimi
-Kardiyak aritmiler
-Yüksek tansiyon
-İdrarda köpük

Böbrek yetmezliğinde yasak gıdalar

Böbrek yetmezliği olan hastalar diyetlerine dikkat etmeli ve belirli gıda ve besinlerden kaçınmalıdır. Şeker, yağ, tuz, tatlandırıcılar, et ve alkol gerçek böbrek sorunu suçlularıdır. Bu yiyecekleri, genel sağlığımız için de ölçülü olarak tüketmeliyiz.

Fosfat içeren gıdalardan kaçının!

Bu, baklagiller, pirinç veya kabuklu yemişler gibi doğal fosfatın bulunduğu gıdalar anlamına gelmez, ancak eklenen ve lezzet arttırıcılar, koruyucular, fırınlama veya koyulaştırıcı ve bağlayıcı maddeler olarak işlev gören yapay fosfatlar anlamına gelir. Bunlar sosis, peynir, tatlılar ve gazlı içecekler gibi işlenmiş gıdalarda bulunabilir.

Potasyum açısından zengin besinler sadece ölçülü olarak tüketilmeli

Halihazırda ileri derecede böbrek yetmezliği olan hastalar, ideal olarak, zaten yüksek olan potasyum seviyesini daha da artırmamak ve muhtemelen kardiyak aritmi riskine girmemek için düşük potasyumlu bir beslenme planına uyulmalıdır. Özellikle potasyum açısından zengin besinler;
-Muz, kayısı ve ahududu gibi meyveler
-Havuç, lahana ve domates gibi sebzeler
-Fındık
-Tahıl

BU 5 YİYECEK BÖBREK YETMEZLİĞİNE İYİ GELİYOR

1. Karnabahar

Kışın gözdesi lezzetli sebze karnabahar demir , kalsiyum, selenyum, bakır, çinko ve manganezyum gibi sağlıklı maddelerle doludur . Karnabaharda da bulunan hardal yağı glikozitleri biraz daha az bilinir. Yapılan bazı çalışmalara göre, bu kimyasal bileşikler böbrek kanseri geliştirme riskini azaltır. Karnabahar sevmiyorsanız, alternatif olarak alabaş, beyaz lahana, Brüksel lahanası veya Çin lahanası gibi turpgillerden başka bir sebze kullanabilirsiniz.

2. Zencefil

Zencefil , her türlü rahatsızlık için gerçek bir mucize tedavidir. Yumru sadece soğuk algınlığına yardımcı olmak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda zencefilin şifasından böbreklerimiz de faydalanır. İçerdiği antioksidanlar , anti-inflamatuar etkisiyle fruktozun neden olduğu böbrek hasarını iyileştirebilir .

3. Elma

Elmalarda bulunan pektinin de organlarımızı böbrek taşlarından koruduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca elmanın kolesterol düşürücü ve kan şekerini düzenleyici özellikleri böbrek sağlığımızı destekler.

4. Limon Suyu

Genel sağlık durumumuz için genellikle günde en az iki litre su içilmesi önerilir. Böbreklerimiz de bundan yararlanır, çünkü sıvı organlarımızı temizler ve böylece detoksifikasyonu destekler. Daha iyisini yapmak istiyorsanız, saf suya 100 mililitre taze sıkılmış limon suyu ekleyebilirsiniz. Meyve suyundaki sitratlar fazla kalsiyumu bağlar, aksi takdirde ağrılı böbrek taşlarının oluşumuna neden olabilir .

5. Karabuğday

Karabuğday Almanya’da daha az yaygındır, ancak glütensiz tahıl, normal buğday unu yerine mükemmel bir alternatif olarak kullanılabilir. Çünkü çok daha sağlıklı! Fındık tadında karabuğday protein, demir, B vitaminleri, çinko ve magnezyum açısından yüksektir. Yeni araştırmalara göre karabuğdayın böbrek hasarı olan kişiler üzerinde olumlu etkisi olduğu savunulmaktadır. Sağlıklı buğdayın tüketimi sırasında detoksifikasyon organları önemli ölçüde iyileştirir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu