Bebeğinizin konuşmasını hızlandıracak neler yapabilirsiniz

Abone Ol 

Bebeğinizin konuşmasını hızlandıracak neler yapabilirsiniz #1

 

Bebeklerde konuşma bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bu yüzden telaşa kapılmamalısınız ama genel olarak bebekler 7 ile 10. aylarda 2 heceli, kısa ve tekrar eden kelimeleri söylemeye başlamalıdır örnek olarak: “mama, dede, baba, cici, anne…” kelimeleri verilebilir. Ayrıca anne ve babalar ilk önce anne mi baba mı polemiğine girmemelidir. Çünkü bebekler a, b, m, d, y harflerini daha kolay söylemektedir. Bu nedenle ‘baba’ demek ‘anne’ demekten daha kolaydır. Bebeklerin en zor söylediği harfler k,t, r dir. Özellikle r sesini bebek dört yaşına kadar düzgün çıkaramamaktadır.Tekrarlamasını istediğiniz sesleri taklit edebilirsiniz.

Bebeğiniz 10. Ayından sonra yetişkinlerin kelimelerine benzer kelimeler kullanabilir. “Bu ne? Hani? Nerede?”gibi sorular bile sormaya başlar. 12.ayını doldurmuş bebek, bu nedir? Bu kimdir? Sorusuna düzgün ve anlaşılır cevaplar verebilir.
Bebeğiniz 15. Ayından sonra karşılıklı sohbetler yapmaya başlamıştır. Taklit yeteneği daha çok gelişmiştir. Etrafındaki tüm sesleri taklit edebilir.

17.-18. Ayından bebek artık şarkı bile söylemeye başlamıştır.Hareketlerine seler eklemeye başlamıştır.
18-24 aylık bebekler 25 30 kelime söyleyebilir. Kendi ebeveynleri onların sohbetlerinin en az yüzde seksenini anlar. Kendini ailesine çok iyi tanıtmıştır.

24-36 aylık; yani 2-3 yaşındaki çocuk kelime hazinesini geliştirmiştir. 50 ile 100 kelime arasında kelimeleri kullanır. 36. ayını bitirmiş bir çocuk en azından üç yüz ile dört yüz kelime kullanır. Konuşmaları dışarıdan insanlar tarafından anlaşılır. Düzgün cümleler kurabilir.

Bu aşamaya kadar ki gelişimlerini doğal olarak tamamladıysa çocuğunuzun bundan sonraki gelişimleri de normal devam edecektir. Belirtiğimiz gibi her çocuğun gelişim düzeyi aynı olacak diye bir beklenti içine olunmamalıdır. Bazen kardeş olan çocuklar bile gelişim farklılıkları sergileyebilir. 9-10 aylıkken kelimeleri düzgün çıkarabilen çocuğun kardeşi ilk düzgün kelimesini 18 aylıkken söyleyebilir.

Çocuğunuzun konuşmada normal gelişimini izlemesini, yeterli olmasını istiyorsanız onunla konuşmayı sohbet etmeyi aksatmamalısınız.

Bebeğin Konuşmasını Hızlandıracak Neler Yapabilirim?

Çocuğunuzun konuşma aşamalarını daha hızlı atlatabilmesi için sizin de uygulayabileceğiniz bir çok teknikler vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

• Çocuğunuza sık sık adı ile seslenin.

• Onunla konuşurken mutlaka yüz yüze olun. Altını değiştirirken, onu beslerken bile mutlaka yüzüne bakarak konuşun. Unutmayın iletişim önce beden dili ile başlar.

• Ona sık sık şarkı söyleyin.

• Çocuğun anlaması kolay cümleler kullanarak, yüksek tonda ve anlaşılır bir şekilde konuşmanız, duygusal ifadelere yer vermeniz ve aynı şeyi birkaç kere tekrarlamanız işe yarayabilir. Örneğin “Parka gitmemiz seni mutlu etti, değil mi?” ya da “Düşünce çok canın yandı.” şeklinde ifadeler onun ilerde onun duygularını daha rahat ifade etmesine yarayabilir.

• Onunla konuşurken abartılı mimikler ve kocaman açılmış gözler dikkatini size vermesine yardımcı olur.

• Çocuğunuz bazı kelimeleri yanlış kullandığında onu düzeltmek yerine aynı kelimeyi doğru şekilde telaffuz ederek onun kelimenin doğru şeklini öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Onların kelimeleri yanlış kullanmaları son derece doğaldır.

Çocuğunuza şarkı söyleyerek de konuşmasının hızlanmasına yardımcı olabilirsiniz.
• Cevabı “Evet” ya da “Hayır” olan sorular yerine açık olanları tercih edin. Mesela “Legolarla mı oynamak istersin yoksa yapbozla mı?” gibi.

• Çocuğunuzun “Ne” ve “Neden” ile başlayan sorularını mutlaka cevaplandırın. Cevaplarınız onun neden-sonuç ilişkisini anlamasına yardım edecektir. Eğer sorduğu sorunun cevabını bilmiyorsanız, bilmediğinizi de açıkça söyleyebilirsiniz.

• Günlük aktivitelerinizde (onu beslerken, onunla oynarken, altını değiştirirken vb.) onunla konuşmayı sürdürün.

• Sürekli tekrarlayarak aynı sesi çıkaran oyuncaklar bebeğinizin daha hızlı konuşmasına katkı sağlayacaktır.

• Günlük programlarınızle ilgili onu bilgilendirin. Mesela, “Şu an eve gidiyoruz.”, “Şimdi kahvaltı zamanı!” gibi.

• Eğer çocuğunuzun büyüdüğünde sizinle konuşmasını istiyorsanız onunla şimdiden konuşmalısınız. Aile içi iletişimi sağlamak için tek kural vardır: konuşmak… 

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu