Adenomyozis: Rahim hastalığı nasıl anlaşılır?

Özellikle regl dönemlerinde çekilen şiddetli ağrının altında yatan gizli sebep adenomyozis olabilir... İşte tüm detaylarıyla!

Abone Ol 

Adenomyozis nedir?

Adenomyozisi Tanıyalım – Endometriozis Hastası mısın?

Adenomyoz, uterusun, daha doğrusu uterus duvarının iyi huylu bir hastalığıdır. Rahim astarına benzer doku, rahmin kas tabakasına göç eder. Özellikle doğurganlık çağındaki kadınlar etkilenir. Uzun süre adenomyozis, endometriozisin bir alt formu olarak anılır ve odakların uterus duvarında büyümesi nedeniyle “internal endometriozis” olarak adlandırıldı.

Adenomyozis şimdiye kadar çok az araştırıldığından, hastalığın gerçekte ne kadar yaygın olduğuna dair somut ifadeler yoktur. Tüm kadınların yaklaşık yüzde 4 ila 30’unun etkilendiği tahmin edilmektedir. Diğer kaynaklar, yaklaşık 10 kadından 1’inde adenomyozis olduğunu bildirmektedir.

Adenomiyozis belirtileri

Adenomyozis kadınlarda hangi problemlere neden olur? - Sağlık Haberleri

  • Adenomyozisli tüm hastaların yaklaşık yüzde 30’unda hiçbir semptom görülmez . Bu gibi durumlarda, hastalık jinekolojik muayene sırasında teşhis edilir.
  • Ağır ve ağrılı adet görme
  • Menstrüasyon veya cinsel ilişki sırasında ortaya çıkabilecek pelvik ağrı. 
  • İshal, şişkinlik, kramplar, ağrılı bağırsak hareketleri gibi bağırsak şikayetleri.
  • Kalça ve uyluklara yayılan sırt ağrısı.
  • Doğurganlığın bozulması.

Adenomyozis ve endometriozis arasındaki fark

Adenomyozis belirtileri endometriozis belirtilerine benzer. Bu nedenle endometriozisli kadınlarda sıklıkla adenomyozis olması şaşırtıcı değildir. Endometrioziste, rahim zarına benzer doku, rahim dışında yumurtalıklarda veya bağırsaklarda oluşur. Adenomyoziste doku, uterus duvarının kas tabakasında bulunur.

Adenomyozis nedenleri ve tedavisi:

Regl ağrısı nasıl geçer? Ne iyi gelir?

Adenomyozise neyin neden olduğu henüz tıbbi olarak açıklığa kavuşturulmamıştır. Bununla birlikte, çeşitli olası açıklamalar vardır: örneğin kürtaj veya düşükten sonra bir sıyrık sonucunda birleşme bölgesi yaralanabilir. Rahim astarı ile kas tabakası arasında bir ara tabakadır.

Rahim duvarının kas tabakasındaki dejenere doku veya kök hücreler de gelişimine katkıda bulunabilir. En yeni yaklaşımlardan biri, uterusun kasılmaları nedeniyle mukoza zarı ile kas tabakası arasında küçük yırtıkların oluşmasıdır. Bu yaralanma nedeniyle, hücrelerin kas tabakasında büyümesine izin vermek için daha fazla östrojen salınır.

 

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu