0-1 yaş bebek beslenmesi nasıl olmalıdır?

Abone Ol 

Bebeklerin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi için doğumdan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesi önemlidir. Bu nedenle ebeveynlerin, anne sütü ve bebeklerinin 6. aydan sonra yavaş yavaş deneyimlemeye başlayacağı ek gıdalar ile ilgili bilgi sahibi olması faydalı olabilir. Gelin, 0-1 yaş bebek beslenmesi ile ilgili merak edilenlere birlikte göz atalım…

0-1 yaş bebek beslenmesi nasıl olmalıdır? #1

1 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalıdır?

Anne, doğumdan hemen sonra kolostrum adı verilen sarı renkli ve yoğun kıvamlı bir süt salgılamaya başlar. Bebeğin ilk 2-5 günde bu sütle beslenmesi önemlidir çünkü ağız sütü olarak da bilinen kolostrum, antikor açısından çok zengin olduğundan bebeğin gelişimine katkı sağlar. Yenidoğan bebeklerin midesi çok küçük olduğundan az miktarda kolostrum bile beslenmeleri için yeterlidir. Ancak sonraki günlerde bebeğin beslenme ihtiyacının artmasıyla birlikte annenin sütü de artar. Unutmayın, 1 aylık bebekler 2-3 saatte bir acıkır ve her acıktığında beslenmesi gerekir.

2 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalıdır?

0-1 yaş beslenmesi döneminde özellikle ilk birkaç ay bebeğin gelişimi için oldukça kritik. İdeal koşullarda bebekler ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenir. Ancak anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda, doktor ile görüşülerek formül mama ile desteklenebilir. Dilerseniz bu ayda anne sütünü bebeğinize biberonla vermeye de başlayabilirsiniz. Yenidoğanların ağzı, özellikle ilk 4 ayda yalnızca emme ve yutma işlevi gördüğünden biberona kolayca alışacaktır. 2 aylık bebeğinizin bezini günde dört ya da beş kez değiştiriyorsanız, bu bebeğinizin yeteri kadar beslendiğini gösterir.

3 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalıdır?

3 aylık bebeklerin beslenme ihtiyacı yenidoğan zamanlarına göre daha azdır. Ancak büyüme atağı evrelerinde her zamankinden daha fazla beslenmek isteyeceklerdir. Anne sütünün %90’ı su olduğu için bu dönemde yalnızca anne sütüyle beslenen bebeklere su vermeye gerek yoktur. Önceki aylarda olduğu gibi 3. ayda da bebek her ihtiyaç duyduğunda beslenmelidir. Bebeğin acıktığını ağlamasından, uyku problemlerinden, elini yumruk yapıp emmesinden, dil ve dudaklarını emme hareketinden ya da kafasını yana yatırmasından anlayabilirsiniz. Bebek, bundan sonraki birkaç ay çevresine daha duyarlı bir hale geleceğinden meme reddi problemi yaşanabilir. Bunu aşmak için anne bebeğini sessiz bir ortamda emzirebilir ya da akşam öğünlerini bebeği uyumak üzereyken gerçekleştirebilir.

6 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalıdır?

0-1 yaş bebek gelişimi için 6. ay beslenmesi oldukça önemlidir. Çünkü bebekler, bu ayda ek gıdaya geçiş yapar. Anne sütünün yanı sıra ek gıda ile tanışan bebeklerin, bu gıdaları yiyebilmesi için desteksiz oturabilmesi ve başını kontrol edebilmesi gerekir. Dolayısıyla ek gıdayla birlikte bebeğin beslenme düzenine mama sandalyeleri de eklenir. Ancak ek gıdalar başlangıçta bebeğin doyması için değil tatması için verilmelidir. Bu sayede bebeğin hangi besine nasıl tepki vereceğini görebilir, alerjik reaksiyonların önüne geçebilirsiniz. Dilerseniz 6. aydan itibaren 3 gün kuralını uygulayabilir, her yeni besin arasına 3 gün koyarak bebeğin reaksiyonlarını gözlemleyebilirsiniz. Meyve suyu, yoğurt ve sebze çorbaları bu dönemde bebeğe verilebilecek ek gıdalardan birkaçıdır. Ayrıca 6. aydan itibaren bebeğe su vermeye başlayabilirsiniz.

9-12 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalıdır?

6. ayda püre şeklindeki ek gıdayla tanışan bebekler, 9. aydan itibaren eliyle kavrayıp tüketebilecekleri gıdalara geçiş yapabilir. Örneğin; buharda haşlanmış sebze ve meyveler bebeğin kendi başına yiyebileceği ideal gıdalardandır. 10. ayda da bebek, yeni gıdalarla tanışmaya devam eder. Ancak ana besin hala anne sütü veya formül mamadır. Dolayısıyla 11. ayında da ek gıdalar, önce anne sütü verildikten sonra bebeğe sunulmalıdır. Bebek 1 yaşına bastığında ise mümkünse anne sütüne devam etmesi önerilir. Ancak domates, bal ve yumurta beyazı gibi gıdalar da beslenme programına eklenebilir.

0-1 yaşındaki bebek ne yememeli?

Ek gıdaya geçiş döneminde ebeveynlerin 0-1 yaş beslenme tablosu hakkında bilgi sahibi olması gereklidir. Çünkü bazı gıdalar, sebep olabileceği reaksiyonlar nedeniyle 1 yaşından önce bebekle tanıştırılmamalıdır. Örneğin; çiçek tozundan oluşan bal, yüksek dozda alerjen içerdiği için 1 yaşından küçük bebeklere verilmemelidir. Diğer yandan; protein yapısı nedeniyle yumurtanın beyazı da bebekler için tehlikeli olabilir. Aynı şekilde inek sütü de direkt olarak verilmemelidir. Ancak bebeğiniz için yoğurt mayalarken kullanabilirsiniz.

0-1 yaş bebek yatmadan önce ne yemeli?

0-1 yaş bebeklerin yatmadan önce anne sütü dışında bir şey yemesi önerilmez. Aksi takdirde bebek uykuya dalmakta sorun yaşayabilir ya da kusma gibi problemlerle karşılaşabilir. Dilerseniz 6 aylıktan daha büyük bebekleri rahat bir gece geçirmesi için yatmadan yarım saat önce anne sütü veya devam sütü ile besleyebilirsiniz. Daha küçük bebekler, zaten sık sık uyandığı için beslenme programını onların ihtiyacına ayarlamanız gerekir.

0-1 yaş bebeklere hangi sebzeler verilir?

0-1 yaş bebeklerine ek gıda olarak alerjen oranı düşük gıdalar verilmelidir. Örneğin; pancar gibi nispeten alerjen oranı yüksek sebzeler yerine patates, havuç ve kabak gibi sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeleri tercih edebilirsiniz. Dilerseniz birkaç sebzeden oluşan lezzetli sebze çorbaları yapabilir ya da sebzeleri haşlayıp püre haline getirebilirsiniz. Unutmayın; bu dönemde hazırladığınız yemeklere tuz eklememelisiniz çünkü besinlerin içerdiği tuz, bebeklerin günlük ihtiyacını karşılamak için oldukça yeterli.

Bebeğinizin beslenme düzenine uyum sağlayacak ve gelişiminde yanında olacak ürünlere ulaşmak için Chicco web sitesini ziyaret edebilir, siparişinizi anında verebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu